Хората, успели да работят от домовете си вече повече от

...
Коментари Харесай

Работа на високо ниво: споделени офиси в планината

Хората, съумели да работят от домовете си към този момент повече от една година, несъмнено са имали значително провокации, свързани с изолираност, липса на централизация, намален тонус и други. Рано или късно всеки доближава точката на досада и креативен блокаж. Друг проблем е, че се получава съществено размиване на границите сред персонален и професионален живот и постоянно работата от 9 до 5 се трансформира в домашно-работно престояване по пижама от 9 до 9.

Но какви са различните благоприятни условия?

Един от разновидностите се оказват споделени работни пространства (т.нар. коуъркинги). През последното десетилетие бизнесът с коуъркинг пространства нараства стремглаво и съгласно обява на Business 2 Community от април 2020 година броят на хората, които работят от разстояние в международен мащаб, се е нараснал с 44% единствено за пет години .

Причината е, че от ден на ден компании предизвикват чиновниците си да работят отвън офиса, както и че доста хора се насочиха към по-свободни специалности и се появиха така наречен " цифрови номади ". Въздействието на ковид-19 форсира още повече тези трендове. Според прогноза от януари тази година се чака коуъркинг пазарът да доближи внушителните 13.03 милиарда $ през 2025 година До забавни заключения доближава и излезлият неотдавна отчет Coworking Survey Europe, съгласно който бъдещето е на отдалечената работа . Прогнозите за пост-ковид света, които дава изследването, са, че с 82% ще се усилят хората, които работят от вкъщи си или покрай него, с 69% ще набъбнат посещаващите споделени работни пространства, с 67% ще се усилят т.нар, цифрови номади и с 47% повече ще бъдат хората, които се възползват от уъркейшън-и (работни ваканции).

Тенденцията се удостоверява и от нов отчет на Airbnb, който демонстрира, че резервациите в платформата за 28 дни или повече са станали съвсем двойно повече през 2021 година спрямо 2019 година, като над половината интервюирани са декларирали, че са употребявали времето за работа или учене. 71% от гостите, имали дълготраен престой, са споделили, че възнамеряват да резервират за повече дни и през идната година.

Макар и да нанесе големи вреди, коронавирусната пандемия, става известно, има и положителни резултати за някои браншове, както е казусът със споделените работни пространства. Друга забавна наклонност, която стартира да се усеща в последно време, е обвързвана с един нов тип работна независимост, която от ден на ден хора усещат и от която все по-умело се възползват. Докато животът в огромните градове става по-малко прелъстителен, а потребността от престояване в съответен офис - по-незначителна, доста хора започнаха да търсят различни работни пространства по-близо до природата, а за какво не и по-високо в планината. И тук въпросното чувство за независимост стартира да се разпростира с цялостна мощ, подтиквайки хората да взимат преносимите компютри си и да се насочат към някоя високопланинска хижа, или пък към огромен курорт, други си намират дребни дворчета с обикалящи сред столовете кокошки или просто избират две дървета, с цел да обтегнат " работния " си хамак. Възможностите са неограничени, както е и въображението, което ги зарежда, само че на някои от тях взехме решение да обърнем по-специално внимание, давайки хрумвания на всички, решили да намерят малко гледки и планинска хладина, до момента в който работят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР