Хората си мислят, че ако се държим по-снишени, Русия няма

...
Хората си мислят, че ако се държим по-снишени, Русия няма
Коментари Харесай

Иван Костов: Не трябва да се снишаваме пред Русия и да бягаме от позицията на НАТО

„ Хората си мислят, че в случай че се държим по-снишени, Русия няма да ни види. Това не е правилно - Кремъл ще работи против всички страни в НАТО по еднакъв метод. Трябва да не се снишаваме, да не си измисляме някакви полу-батальони, а да покажем, че сме единни и не сме страна, която е подготвена първа да избяга от общата позиция на НАТО “.

Това разяснява някогашният министър председател Иван Костов (1997-2001 г.) в предаването „ 12+3 “ по БНР този понеделник. По тематиката с Украйна той съобщи, че българското държавно управление би трябвало доста незабавно да разгласи по какъв начин се реагира против възможна съветска експанзия, която може да спре енергийните доставки за цяла Европа.

Часове откакто Владимир Путин и Джо Байдън реализираха кардинално единодушие за нов диалог посредством посредничеството на френския президент Еманюел Макрон, Иван Костов сподели, че опитите на дипломацията може и да не решат нито един въпрос.

„ Москва ще екстремизира по всевъзможен начин хибридната война, която води от 2014 година против страните от НАТО. Кибератаките против уеб сайтове на украинското държавно управление са образец за това. Руските хакери могат да нанесат удар по банковите, транспортните и електроснабдителните системи. Две банки към този момент бяха атакувани в средата на януари. Въпросът е по кое време НАТО ще се сплоти и ще реши да даде безапелационен отпор – ще чакат да нахлуват още батальони и бойни групи от Русия в Украйна, или ще наложат тежки наказания, за които се приказва? Кога Западът ще реши да спре да води договаряния? “, попита Костов.

Попитан дали е последовател на по-твърд метод от НАТО по отношение на Русия и дали мисли, че глобите на Европейски Съюз няма да сработят, той отговори: „ Имам поради всички ограничения, които могат да се вземат “.

„ Малко по-вероятно е Путин да не се осмели да извърши навлизане, поради това, че в средносрочна и дълготрайна вероятност той няма нито един печеливш вид за себе си. Ще понесе тежки наказания, от една страна, от друга – НАТО ще бъде заставен да сътвори нова стратегическа рамка за сигурност за своите членове против съветската експанзия. Ще изнесе бойни благоприятни условия и отбранителни качества надалеч от мястото, на което са в този момент, доста по-близо до страните, които се усещат в по-голяма заплаха. НАТО ще бъде заставен да работи единствено в случай че бъде предизвикан с съветско навлизане в Украйна “, сподели Костов.

Той подлага на критика българския политически хайлайф поради съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев, провело се по-рано този месец. Според някогашния министър председател е било нужно КСНС да излезе със незабавен отговор на въпроса по какъв начин се реагира против рисковете за България от вероятно съветско навлизане в Украйна.

„ Вместо това те взеха решение да вършат някакъв български полу-батальон, заздравен с елементи на НАТО от чужбина. Това е един цялостен парадокс, доста неуместни и несъответстващи дейности. Българските управляващи би трябвало да си дадат сметка, че едно навлизане в Украйна ще наруши цялата европейска конструкция на сигурност. В това число са вложения, правни правила, гаранции, доставки – в това число на енергийни запаси, политически и обществени салда – в това число в страни като България “, сподели Костов.

Според него, от тази позиция, ние сме отпред на уязвимите страни поради неналичието на господство на закона и голямата взаимозависимост от съветските енергийни доставки. „ Аз мислех, че тези въпроси ще се разясняват на КСНС, а президентът ще изиска единение сред всички партии, с цел да не може някоя партия от ръководещите да остане вярна на българо-съветската дружба и да скъса държавното управление “.

Попитан за какво въпросите не са били коментирани, той съобщи, че за него обяснението е „ снишаване “. „ В България си мислим, че в случай че по някакъв метод разсърдим Русия, тя ще ни накаже още повече, в сравнение с ни е наказвала до момента, с високите цени на природния газ, на петрол и електрическа енергия. Че ще ни накаже напълно ужасно. Това си мислят хората – че в случай че се държим по-снишени, няма да ни видят, а това не е правилно. Русия ще работи против всички страни в НАТО по еднакъв метод “.

Финансовият министър Асен Василев към този момент предвижда шокова инфлация, в случай че има навлизане на Русия в Украйна и следващи наказания. Костов счита, че и актуалната инфлация е подбудена от съветската експанзия по отношение на Киев. Според него страната ни би трябвало да изготви антикризисен проект, само че преди този момент „ да участваме изрично в солидарността, която НАТО се пробва да изправи против лицето на тази опасност “.

„ Трябва да не се снишаваме, да не си измисляме полу-батальони, а да покажем, че сме единни и не сме страна, която е подготвена първа да избяга от общата позиция на НАТО. Ние сме част от тази групова система за сигурност и в случай че желаеме да дадем принос, а не да се сочим сами за най-слабото звено, би трябвало да бъдем безапелационни “, сподели някогашният министър председател.

Ден по-рано външният министър Теодора Генчовска съобщи пред bTV след присъединяване си в Мюнхенската конференция по сигурността, че България застава зад Украйна и че Европейски Съюз и НАТО ще работят с единение против Москва. Костов приветства тази позиция на Министерство на външните работи, само че подлага на критика министъра на защитата Стефан Янев. „ Ако е споделил споделя това, което споделя и пред българската общност – за полу-батальона, значи доста ни е изложил. Надявам се, като офицер, да знае какво може да приказва и какво не “.

Според Костов е доста значимо е къде ще застане и елементарният български жител в спора Русия – Украйна.

„ Къде застава благородният човек, на кого дава благосклонностите си той при конфликт на един Давид с един Голиат? Дават социологически изследвания, които сочат, че сме на страната на Голиат. Това е грозно, обидно е. Питам се - какъв брой обстоятелството би трябвало да има пред българите, с цел да осъзнаят, че Русия е агресор? Нахлуха в Грузия, не изтеглиха войските си от Приднестровието и окупираха елементи от Молдова, окупираха Крим, окупират елементи от Донецк и Луганск. Това е Голиат, който протяга ръка и прави каквото си желае “, счита Иван Костов.

Той съобщи, че следи „ съветската пропагандна акция “ у нас от 2014 година и е видял „ по какъв начин тя обърна публичното въодушевление и го направи не русофилско, а путиноманско “. „ Късно е да се борим с тези настроения и към този момент основани убеждения в българското общество “, счита той.

На въпрос дали ръководещите не са задоволително твърди против Москва поради идните договаряния с „ Газпром “ за нов контракт, Костов отвърна: „ И 1998 година предстояха такива контракти, тъкмо в разгара на онази борба, когато не им пуснахме самолетите. Заявихме твърдо на Русия – в случай че не сключите съглашение, стопираме преноса ви за Турция. Те полудяха, само че аз им го споделих. Сега преносът им за Сърбия отново минава през България. Къде ще върви Русия да не се договаря с нас, като сме основна страна за преноса ѝ? Трябва самоуверено водачество, което не притежаваме, наподобява “.

Костов подлага на критика Румен Радев, че се меси в политиката на държавното управление, като желае понижаване на Данък добавена стойност за хляба на 9%. Според него създателите на Бюджет 2022 „ не са решили задачата да балансират всички ползи, включени в него “.

„ Аз още незабавно дадох мнение за бюджета, което ми изиска Атанас Атанасов. Предупредих, че този бюджет – по метода, по който е изработен - в опит да реши толкоз доста претенции, унищожава остарели, открити салда от доста десетилетия насам. Така се отваря Кутията на Пандора “, счита Костов.

„ Много икономисти споделиха, че е неприятна концепция бюджетът да се преразглежда още веднъж след 3 месеца. Излезе един зам.-министър на финансите и сподели – какво пречи, във всяка компания на всеки 3 месеца се преразглежда бюджетът. Но бюджетът на страната не е като във компанията. В компанията всички имат един интерес. В страната бюджетът е голям спор със разбъркване и балансиране на доста мощни ползи от най-различен вид – дребни компании, пожарникари, служители на реда, учители, пенсионери. Да правиш спор през 2-3 месеца, е извънредно недалновидно държание. Това е фискална неустойчивост “, смата Иван Костов.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР