Хората са принудени да затварят прозорците си дори и нощемРусе

...
Хората са принудени да затварят прозорците си дори и нощемРусе
Коментари Харесай

Русе е сред най-шумните градове в страната

Хората са принудени да затварят прозорците си даже и нощем

Русе е измежду най-шумните градове в страната. Според проучване на РЗИ, най-силен е транспортният звук.

В 17 разнообразни пункта на града се измерени от 63 до 67 децибела при възможни 55. Всяка година броят на превишаванията се усилва, сигнализира.

Освен оживените булеварди, превишения на нормите за звук са регистрирани и на по-малки улици, само че с натоварен трафик. Това са регионите пред двете многопрофилни лечебни заведения и пред учебно заведение „ Възраждане " на ул. „ Студентска ", където допустимите правила са по-ниски 35 децибела. Хората, които живеят в околните блокове, са принудени да затварят прозорците си даже и нощем.

"Едно огромно увеличаване има тъкмо пред блока, в който пребивавам. Особено нощно време много е неприятно придвижването - мощно карат, с висока скорост. ", споделя Мария Петрова.

Здравните инспектори вършат измервания заран, обед и вечер.

"В този регион нормата е 55 децибела, регистрирани бяха над 67 децибела моментна стойност, което е над нормата. Но в случай че създадем премерване, което да бъде в продължение на три пъти по 5 минути, тогава можем да кажем дали има превишение на нормата. ", изяснява инж. Михаил Стоянов, ст. специалист в отдел „ Лабораторни проучвания " в РЗИ - Русе.

Най-високи равнища на звук са открити в утринните и следобедните часове по 8 от русенските булеварди.

"Лошото е, че всяка година броят на превишаванията, които ние измерваме, се усилва. Малко, само че се качва непрестанно нагоре. Много коли, огромно придвижване. ", регистрира инж. Лилия Бояджиева шеф на отдел „ Лабораторни проучвания " в РЗИ - Русе.

В РЗИ са получавали тъжби от жители, които се оплакват и от други източници на мощен звук.

"Има и от заведения, има от градеж на блокове, има тъжби от климатика на съседа, най-различни са, само че не са доста. ", добавя инж. Бояджиева.

А в сезона на строителните поправки дразнещи за слуха на жителите са и шумните машини и принадлежности.

Здравните инспектори са отправили рекомендации към община Русе за справяне с градския звук. Една от тях е залесяването с дървета по булевардите, които биха понижили равнището му с 20-25 децибела.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР