Хората с увреждания, чиито ТЕЛК-ове изтичат и чакат преосвидетелстване, да

...
Хората с увреждания, чиито ТЕЛК-ове изтичат и чакат преосвидетелстване, да
Коментари Харесай

Единодушно: Хората с ТЕЛК ще получават пенсиите си до преосвидетелстване - Здраве

Хората с увреждания, чиито ТЕЛК-ове изтичат и чакат преосвидетелстване, да продължат да получават пенсиите си за неработоспособност, финансовата и целева поддръжка според Закона за хората с увреждания (ЗХУ), както и поддръжка, на която имат право според други нормативни документи като безвъзмездни винетни стикери, персонална помощ, асистентска поддръжка, данъчни облекчения, до издаването на ново решение.

Това реши единомислещо на първо четене Народното събрание с приемане на Законопроекта за изменение на Закона за хората с увреждания, импортиран от Деница Сачева и група народни представители, след митинги.

Законопроектът ще подсигурява, че при закъснение на определенията на ТЕЛК, хората с увреждания няма да остават без финансова поддръжка. В бъдеще ТЕЛК решенията би трябвало да се издават в период от един месец. В противоположен случай ще се смятат за просрочени и с цел да бъдат обезпечени обществените заплащания за хората, Регионалните здравни инспекции би трябвало да подадат информация до Национален осигурителен институт, НЗОК, Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията за хората с увреждания, Национална агенция за приходите, работодателите или общините.

За задачата документите за преосвидетелстване би трябвало да бъдат подадени най-късно месец преди края на валидността на ТЕЛК-а.

Законопроектът планува още хората, които не престават да взимат пенсиите си и другите типове поддръжка, и в следствие им бъде избрана понижена продуктивност, тип и степен на увреждане, водещи до понижаване или отпадане на отпуснатата поддръжка, да не възвръщат получената допълнително сума.

С друга смяна право на финансова помощ по ЗХУ ще получат жителите, които заради гибел на родител получават наследствена пенсия вместо за неработоспособност. Същото ще важи и за хората с над 90% степен на увреждане и с избрана непозната помощ, които получават пенсия за военна неработоспособност. До момента размерът на пенсиите им беше непосредствен до обществените. Предвиденото нарастване след включването им в обсега на Закона ще е с повече от 130 лева

По време на дебата Георги Гьоков от " Българска социалистическа партия за България " акцентира, че Законът за хората с увреждания, който в настоящия си тип е импортиран от ГЕРБ, не е донесъл никакви новаторски решения.

Крайно време е да не се подхожда популистки и палиативно и вниманието да е ориентирано не към остойностяване на увреждането, а към ресурсите на индивида. Да го подпомогнем да се оправя независимо. По-добре е да се влага в това какво може един човек с увреждания. В този смисъл законопроектът не взема решение генералния проблем, само че ще го подкрепим, тъй като хората се нуждаят от средства, с цел да оцелеят, сподели той и добави, че с внесените промени отново  " се замитат неразбориите " на здравното министерство.

От Движение за права и свободи предложиха да бъде образувана работна група сред двете четения, за да се уточняват текстовете. В групата да влязат представители на НЕЛК, МТСП, Министерство на здравеопазването, омбудсмана и Националния съвет на хората с увреждания, посочи Севим Али. 

" Макар да са частични и палиативни, тези промени са нужни и " Демократична България " ще ги поддържа ", съобщи националният представител Елисавета Белобрадова. Тя беше безапелационна, че ТЕЛК би трябвало да се ревизира и дебатът по измененията в системата би трябвало да се състои с огромно публично присъединяване. " Но в тази политическа обстановка това трудно ще се случи ", призна тя.

Принципна поддръжка за законопроекта обявиха и от " Продължаваме промяната ". Решено бе второто четене да се състои след три дни. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР