Хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителни вноски (например трайно

...
Хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителни вноски (например трайно
Коментари Харесай

31,20 лв . е здравната вноска за безработните от август

Хората, които сами внасят наложителните си здравноосигурителни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се обезпечават от страната и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за обществено обезпечаване, дължат месечно по 31,20 лева от 1 август 2023 година

През първите 7 месеца на 2023 година здравното обезпечаване струваше 28,40 лв., като минимална месечна вноска. 

Причина повишението на минималната вноска е увеличението на минималния застрахователен приход, който от 1 август 2023 година стана 780 лв.. Сумата от 780 лв. на месец беше регламентирана и преди този момент, само че като размер на минималната работна заплата, а осигурителният приход остана до 710 лв. (от юли 2022 година до началото на август 2023 г.) поради липса на премини, които се регламентират посредством Закона за Бюджета на държавното публично обезпечаване.

Според Закона за здравното обезпечаване, неосигурените на друго съображение хора се обезпечават върху приход, не по-малък от половината от минималния месечен приход за самоосигуряващите се лица. Така, здравноосигурителната вноска за тях се пресмята в размер на 8% върху месечен застрахователен приход не по-малко от 390 лв. и не повече от 3400 лв. месечно, без смяна от началото на 2023 година

Размерът на здравната вноска (8%) се поделя сред шеф и служащ в отношение 60:40 – 3,2% за сметка на обезпеченото лице и 4,8% за сметка на работодателя.

Вноската се поема от страната за деца, пенсионери, обществено слаби и други групи хора, посочени в член 40, алинея 3 от Закона за здравното обезпечаване. Когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето им не лишава индивида от правото да употребява услугите по линия на Здравната каса.

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-о число на месеца, идващ месеца, за който се отнасят.

Например здравноосигурителната вноска за месец август 2023 година би трябвало да се внесе най-късно до 25 септември 2023 година Всички, за които поражда обвързване сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава електронно с личен идентификационен код на Национална агенция за приходите или електронен автограф, посредством Портала за електронни услуги или в офиса на приходната организация по непрекъснат адрес, в период до 25-о число на месеца, идващ месеца, за който е зародило задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Санкцията за неподаване на декларацията по член 40, алинея 5, т. 2 от Закона за здравното обезпечаване е санкция от 500 до 1000 лв., а за наново нарушаване – санкция от 1000 до 3000 лв..

Здравноосигурителните права на жителите, които се обезпечават за своя сметка, се

прекъсват, в случай че не са импортирани повече от три дължими месечни вноски за интервал от 36 месеца.

Периодът се брои до началото на месеца, предшестващ месеца, в който лицето потърси здравна помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Прекъснатите здравноосигурителни права на жителите се възвръщат, при изискване, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възвръщат от датата на възнаграждение на всички дължими здравноосигурителни вноски за този интервал.

 
 
 
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР