Хората, които са претърпели здравни щети, свързани със замърсяването на

...
Хората, които са претърпели здравни щети, свързани със замърсяването на
Коментари Харесай

Европейският съд: Гражданите не могат да съдят държавите за мръсен въздух

Хората, които са претърпели здравни вреди, свързани със замърсяването на въздуха, не могат да съдят страната си и да предявят искове за обезщетение, постанови Съдът на Европейския съюз (СЕС), представен от „ Политико “.

„ Европейските наставления, установяващи правила за качеството на атмосферния въздух, като такива нямат за цел да дават права на лица, чието нарушаване би могло да сътвори право на обезщетение “, написа в прессъобщение на Съда.

Но хората могат да съдят страната си за неспазване на европейските правила за замърсяването на въздуха и да изискат да се „ подхващат нужните ограничения “, се споделя в изказването.

Решението на висшия съд на Европейски Съюз идва, откакто френският административен апелативен съд във Версай изиска неговото мнение, преди да се произнесе по обвързван случай,

в който гражданин на региона на Париж желае от френската страна 21 милиона евро обезщетение.

Жителят на Франция твърди, че здравето му е влошено заради утежняването на качеството на въздуха в региона на Париж, което съгласно него произтича от нарушаването на френската страна на разпоредбите на Европейски Съюз за качеството на въздуха.

Решението на Съда на Европейски Съюз опонира на мнението на един от неговите прокурори, Джулиан Кокот, която написа през май, че

държавите-членки могат да бъдат държани виновни за здравни вреди, свързани със замърсяването на въздуха.

Правото на хората да желаят от своите държавни управления обезщетение за здравни вреди, дължащи се на замърсяване на въздуха, сега се разисква на равнище Европейски Съюз като част от по-широко преразглеждане на разпоредбите на блока за качеството на въздуха и промишлените излъчвания.

 
 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР