Хората, които са останали без работа заради кризата, да бъдат

...
Хората, които са останали без работа заради кризата, да бъдат
Коментари Харесай

Пращат безработните да доят крави на село

Хората, които са останали без работа поради рецесията, да бъдат задължени да работят в селското стопанство. За това упорстват от Асоциацията на земеделските производители. Оттам настояват, че земеделците постоянно имат потребност от работна ръка.

„ Тези хора, регистрирайки се на борсата, имат право на обезщетение и те ще получават много време средства. Ние предлагаме да бъдат задължени хората, които са в работоспособна възраст, да поставят и старания в селското стопанство “, споделя ръководителят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов.

В сектора имат потребност и от квалифицирана, и от неквалифицирана работна ръка. „ Ние сме прага на нов сезон, тъй че ще имаме потребност от много хора, за които не е належащо да бъдат строго профилирани или да бъдат доста квалифицирани “, добавя Върбанов.

„ Слушам по малкия екран, че към 120 000 души, които са били в чужбина, са се прибрали. Поне една трета от тях са били в селското стопанство “, разяснява Димитър Димитров, притежател на кравеферма. „ В момента имаме 155 дойни крави, а по принцип са към 450. Другите са йоници и телета, подрастващи. Имаме потребност от помощ, доста мъчно се намират служащи “, споделя Димитър Димитров пред Нова тв. Той към този момент обмисля какви хонорари може да предложи за новите служащи. „ Говорим за 800-1000-1200 лв. може, само че повече не може “, споделя Димитър Димитров.

От земеделското министерство към този момент са внесли план за смяна в Кодекса на труда, с който да се вкара трудов контракт за краткотрайна сезонна работа в земеделския бранш по време на изключителното състояние.

„ Вършил съм тази работа в друга страна, само че против доста по-голямо възнаграждение. В България и да има такава работа не мисля, че заплащането ще е конкуретно и по отношение на потребностите на хората “, разяснява Петьо Страхилов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР