Хората издигнаха грамада пред заведението на бияча от Капана и

...
Хората издигнаха грамада пред заведението на бияча от Капана и
Коментари Харесай

Защо Митко Чорапа има късмет, че е от Пловдив

Хората издигнаха камара пред заведението на бияча от Капана и се заканиха повече да не стъпят в него В Града под тепетата толерантността е жива - поддържаха ром против пришълеца агресор
 

" Ето тук ще продаваш чорапите си и жителите ще те пазят ". Хора побутват  Митко да застане със стоката си тъкмо пред заведението " Yellowdot ", чийто притежател го преби посред Капана. Възмутени пловдивчани се събраха на митинг пред кафенето на ул. " Христо Дюкмеджиев ", с цел да защитят  " талисмана на квартала ", както бе наименуван дребничкият ром. Те изкупиха чорапите на Митко, а своите смъкнаха и ги оставиха пред вратата на заключеното заведение. Както в поемата на Иван Вазов " Грамада " селяните проклинат злия кмет Цеко, като натрупат планина от камъни, по този начин и пловдивчани демонстрираха с мръсни чорапи какво е отношението им към насилниците. " Тук сме в поддръжка на човещината. В града ни няма място за хора с мутренско държание ", разясниха хората, пристигнали на митингите, които се организираха в няколко следващи дни.  Доведоха и децата си, с цел да им предадат значимия урок, че за експанзията е неприемлива, още повече когато е ориентирана към дребен, безсилен човек. " Лош чичко, ти удари бедното момче ", написа малко момиче върху лист хартия и го сложи на входа на затвореното заведение.А Митко надали в миналото си е помислял, че може да стане обект на такова внимание и поддръжка.Той продава чорапи по кръчмите от 25 година Идва  с торбите пешком от " Столипиново ", минава около масите и предлага стоката си. Ако няма интерес - продължава. " Никога не досажда, доста е благ, добросърдечен и мирен. На мравката път прави. Душичка! ", разказват го хората. За тях

той е нещо като дребната кибритопродавачка

на Андерсен или дребната цветарка на Смирненски.Някои си купуват чорапи - не тъй като доста им трябват в късните часове на купона, а ей по този начин - като да дадеш трохи на врабче през зимата. Други му дават сандвич или баничка. Митко благодари и потегля с торбите към следващото заведение. Никога не се е оплаквал, не е просил за лепта, не е досаждал със сълзливи истории. Казва, че взема чорапите " от махалата ", продава ги за 1, 2 или 3 лв.. Според някои, с изкараните пари издържал болната си майка и безработните си братя. Според други - харчел ги за залози.Миналия четвъртък, до момента в който Митко минава около масите на ул. " Христо Дюкмеджиев ",  от " Жълтата точка " излиза доста по-едър мъж, доближава се до чорапопродавача и стартира да му приказва нещо, размахвайки пръст. После дърпа чорапите от ръцете му, хвърля ги по улицата и ги рита със завист. А по-късно се ускорява и му удря една глава.

Митко се свива като уплашено животинче

Намесва се шеф на заведение, с цел да приключи по-нататъшна кавга. Наоколо е цялостно с хора, изумени от протичащото си. Всичко е снимано на клип, който незабавно обикаля обществените мрежи. От видеото е разпознат насилникът - Ивайло Пенов, притежател на " Жълтата точка ", който е пришелец в квартала. Той е на 46 година, роден е във Варна. Завършил е право, работил като юрист, само че е бил с отнети права поради нарушавания, разкриха локални медии. Съседите му настояват, че не за първи път се държи нападателно. " Миналата събота е нападнал общинска служителка от " Чистота " и нейната надзорничка. Имало е 15 минути преследване, викали са полиция, евентуално вземат записи от камерите ", споделя свидетел от квартала.  Имал е разправии и със съседи - притежатели на заведения. Според тях по време на цялата пандемия кафенето му работело. Позволявал си да подвига празненства на улицата, като пускал мощна музика - нещо, което другите не правели поради живеещите в близост. За късия си престой в Пловдив е получавал голям брой актове за нерегламентирани действия, а по време на локдауна полицията се видяла в знамение от инспекции по сигнали на въпросния обект, написа podtepeto.com.Митко разкри какво е провокирало експанзията на ресторантьора. " Ядосал се е поради чадър, който ми даде преди месец, а аз не съм го върнал - не знам къде е. Хиляда пъти ми вика - по кое време ще ми донесеш чадъра. И ме тормози, проблем ми прави, няма да минаваш по тази улица, вика ".Това, че Митко е ром, въобще не спря пловдивчани да го поддържат против пришълеца - агресор. Социалните мрежи завряха от яд.

" Jе suis Митко! "

написаха консуматори. И желаеха Пенов да напусне квартала. " НЕуважаемият юрист грубо бърка в случай че си мисли, че може да пристигна в нашия град и да атакува един от хората, виновни за неподрпавения сексапил и остроумие, които Пловдив има. Като жители на най-стария град в Европа и европейска столица на културата сме длъжни да отговорим уместно на тази низост, по тази причина моля към вас да бойкотирате заведението Yellowdot ", написа Валентин Котов. " Пловдив постоянно е бил търпелив към малцинствата град, също така всички тук познаваме Митко от деца, постоянно е работил, подкрепял е фамилията си и това, което се случи, е просто немислимо ", добави Иван Яков. " Тук не може никой да бъде обичай, това е Капана ", безапелационна е Светла Христова. " Митко Чорапа е доста положително и културно момче. Старите пловдивчани го познаваме от дълго време. Но за жалост, в Капана отвориха заведения за хранене и пришълци, които не са осведомени с тертипа на плодвивчани ", разяснява друга майна.Реагираха и хора от цяла България. " Огромен почит! Пловдив е бил постоянно по-различен град от останалите! Доказахте, че положителното съществува! Браво, пловдивчани! Връщате чувството за човещина! ", бяха някои от мненията.Има и такива, които питаха издавал ли е касов бон Митко за продаваните чорапи и за какво никой не е ревизирал дали не крие приходи. Както и за какво е допускано да се вре измежду клиентите до момента в който си пият кафето. Трети пък се възмутиха, че тях ги гърбят с тротоарно право, а амбулантният търговец не заплаща нищо и си продава стоката. " Нали не краде, изкарва си почтено прехраната ", дават отговор бранителите на Митко.Това не можеш да го схванеш, в случай че не си майна, изясняват други. " Капана е неповторимо място, тъкмо поради хора като Митко Чорапа или Стефчо Автографа.Капана не е " Витошка " или варненската основна улица, не е бляскав мол или първокласен квартал. Капана е остарял квартал за бичене на айляка. Канил съм го Митко на масата ми да си лафим ", изясняват манталитета си майни. Всъщност Митко е късметлия, че е от Пловдив. Защото може би единствено тук историята може да има такава развръзка - след митингите на жителите юристът Ивайло Пенов е арестуван и му е повдигнато обвиняване.

В Града под тепетата обичат своите дребни и рзлични хора

и ги пазят. На странностите им дават отговор с добродушна усмивка и закачки, само че не и със завист. Приемат ги като част от колорита на града.

Стефчо Автографа е различен локален чудак, който се счита за амулет на Пловдив. Той постоянно е на мястото, където има някакво събитие или идват значими посетители на града. В оръфаните си тетрадки събира подписи, а фантазията му е да влезе в Гинес. Успява да премине всяка защита, с цел да се добере до следващия властник с молба за подписа му. Стефчо също бе обичай - предходната година бе обявено, че е атакуван от двама наркомани, които са му желали пари. Пердах отнесе и през 2011 година, до момента в който дебнел фолкзвездата Камелия пред нощен клуб.

 

Пловдив може би е и единственият град, в който има монумент на локалния вманиачен. Мильо Лудия, е бил ентусиазъм за огромните художници в града - рисували са го Йоан Левиев, Златю Бояджиев. Версиите за какво е полудял са разнообразни. Според едни - Мильо бил прекомерно интелигентен и говорел няколко езика, само че превъртял от прекомерно четене на книги. Според други - болен от менингит в детска възраст и това забавило умственото му развиване. Известен е със половите си закачки към госпожите, които минавали около него, до момента в който седял на стълбището над Главната - тъкмо там, където е паметникът му през днешния ден. Никой обаче не се връзвал на приказките му, мадамите не се обиждали, даже в противен случай - локалните митове описват, че някои се възползвали. Парите за паметника му са дарени от Георги /Джордж/ Лазаров, доктор, работил дълги години в Съединени американски щати. Склуптурата е дело на Данко Данев.Дали в този момент ще бъде осъден Ивайло Пенов, следва да забележим. Но Пловдив сподели на цяла България, че е жива  толерантността, с помощта на която от епохи тук живеят в мир и съгласие разнообразни етноси - българи, турци, евреи, арменци, роми. В Града под тепетата е най-голямото ромско гето - " Столипиново ", има и още две ромски махали - " Шекера " и " Аджиасана ". И в случай че има неспокойствие против ромите, то е тъй като на малцинството се позволява да не съблюдава законите и разпоредбите - да не си заплащат тока и водата, да пътуват даром в градския превоз, да не си хвърлят боклука където би трябвало и така нататък За да може, когато се наложи, елементарно да бъдат купувани гласовете им.И в Пловдив има ултраски надписи " Мразим ромите ". Но има и хора, които щом ги видят, си купуват спрей, с цел да ги задраскат. Или да ги трансформират в " Мразим цигарите ".
 Мълчанието на агнетата погуби Самуил от Петрич
И до момента в който в Пловдив стопираха експанзията над дребния човек, единствено няколко дни по-рано цветар от Петрич бе грубо пребит с боксове. След седмица борба за живота, 48-годишният Самуил Кацаров умря. Останал е в кома няколко дни, а на 30 май е умрял.Близките му не могат да си обяснят с какво мъжът е провокирал толкоз брутална експанзия. Не е известно да са се познавали с нападателите. За Самуил всички споделят, че бил отзивчив и добър човек. Притежавал дребен цветарски магазин и съгласно локалните нямал врагове. " Самуил беше другар с всички, всички го уважаваха, всички го обичаха ", споделят хората.Новината за гибелта на Самуил потресе Петрич.Но за разлика от Пловдив, в дребния град никой не се е намесил, с цел да спре зверския побой.Вечерта на мястото пристигнали няколко полицейски автомобила. Търсили и питали очевидци кои са побойниците. И макар, че мястото е оживено, имало е служащи в заведението, имало е таксиметрови водачи и клиенти, никой не бил видял тъкмо какво се е случило и кои са нападателите, написа " Струма ". Липсата на очевидци, които да оказват помощ на органите на реда се случва редовно - най-вероятно от боязън да не пострадат, в случай че насилниците се окажат на независимост. В случая нападателите са били открити от служителите на реда, които провели следствие, гледали камерите на заведението и по този начин сами стигнали до тях, без значение че част от очевидците познавали биячите. За жестокия побой над Самуил Кацарски са арестувани двама на 24 и 27 години - Кристиян Кожовски, наследник на някогашен боен, и приятелят му Павел Тасков. Над 20 индивида са разпитани по случая, има двама директни очевидци. Показанията им, записите от камерите, всички доказателства по случая са изпратени в съда.Полицейското следствие открило, че сред две групи мъже, измежду които бил и Самуил, зародил скандал, който прераснал в юмручен конфликт. В багра е потърпевш най-вече цветарят. Кристиян и Павел, извънредно нападателни, ритали безпощадно мъжа, който паднал на земята в безсъзнание. Христо Гецков е измежду първите, които са се притекли на помощ. " Помогнах да извадим езика на индивида. Той беше в безсъзнание, изчакахме да дойдат органите на реда. Беше доста грубо обичай, доста. Аз съм засегнат от това, което видях. Дано тази завист да спре ", сподели Гецков.Кое възбуди сходна жесокост у младите мъже?! Алкохол или опиати, питат се потресените хора. Ето какво пишат приятелите на Самуил: " Това беше Самуил! Работа, усмивка, хубост, възторг! И беше погубен! Убит от наркоманите, от нашето безмълвие и толерантност към това, което се случва в нашия град! Призоваваме всички да се съберем и да застанем там, където е осъществена тази низост! Нека спрем да мълчим! Докога ние като общество ще разрешаваме да биват убивани деца, съпрузи, татковци? Нека да запалителен по една свещ! Там! "

След апела стотици се събраха на мястото, където стана съдбовния побой. Хората се заканват да стачкуват, в случай че убийците бъдат пуснати на независимост и не получат заслужено наказване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР