Хората имат повече общи черти с приличащите на червеи чревнодишащи,

...
Хората имат повече общи черти с приличащите на червеи чревнодишащи,
Коментари Харесай

Учени: Човекът е далечен братовчед с червей

Хората имат повече общи черти с наподобяващите на червеи чревнодишащи, които населяват морските дълбини, в сравнение с може да се допусна, написа Discovery News. Преди над 500 милиона години хората и тези червеи са имали общ предходник. Оказва се, че към момента споделяме хиляди гени с морските създания, показват откриватели, които са секвенирали геномите на два типа морски червеи.

Резултатите демонстрират, че чревнодишащите и хората са далечни братовчеди, споделя Олег Симаков от Университета в Окинава, Япония. Учените са анализирали гени от два типа чревнодишащи - Ptychodera flava от Хавай и Saccoglossus kowalevskii, обитаващ Атлантическия океан. Очевидно червеите не наподобяват като хора. Те нямат крака и дишат посредством отвори в корема си. Създанията споделят обаче почти 14 000 гени с хората, което е 70 % от човешкия геном. Гените могат да се проследят до прародители на хората и чревнодишащите, живели преди повече от 500 милиони години по време на геоложкия интервал камбрий.

Гените на античния предходник съществуват през днешния ден освен у хората, само че и в морските звезди и техните родственици октоподите и сепиите. Животните от това потекло се назовават вторичноустни. Най-древните живи наследници на вторичноустните са чревнодишащите. Видове като тях оказват помощ на учените да схванат по какъв начин гени, появили се преди милиони години, управляват развиването на разнообразни, само че свързани между тях физически характерности в животинския свят. Това се случва даже при типове толкоз разнообразни като чревнодишащите и хората.

С еволюцията на вторичноустните са се появили типове, по-сложни от техните чревнодишащи братовчеди. Но даже при по-късните типове някои физически черти могат да се свържат с гени за по-прости структури в чревнодишащите, които извършват същата функционалност. Едно семейство гени е било изключително забавно за откривателите, написа „ Фокус ”. Чревнодишащите се хранят посредством специфични отвори покрай стомасите им. В природата не съществуват други животни с такава храносмилателна система, по тази причина екипът им е отделил особено внимание. Учените са открили, че тези гени биха могли да се свържат с развиването на хриле при вторичноустните. Дори при хората те може да са изиграли роля при развиването на фаринкса – тръбата, свързваща стомаха и хранопровода.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР