Хората имат четири основни нужди, за да оцелеят: въздух, вода,

...
Хората имат четири основни нужди, за да оцелеят: въздух, вода,
Коментари Харесай

Научен експеримент доказа: на Луната ще могат да се отглеждат растения

Хората имат четири съществени потребности, с цел да оцелеят: въздух, вода, заслон и храна. Изследователите на космоса към този момент са измислили по какъв начин да основат костюми, в които се задържа О2, да построят галактически кораби за заслон и да рециклират вода за хидратация. А в този момент учени от Университета на Флорида са се заели да създадат допустимо развъждането на лунни растения, което ни приближава с една стъпка до построяването на цивилизация оттатък Земята, оповестява „ Giant Freakin Robot ".

След като три пъти аплайваха пред НАСА за проби от лунна пръст, донесени по време на задачите " Аполо ", откривателите най-сетне бяха утвърдени и съумяха да създадат първия в историята опит за развъждане на лунни растения.

Оказва се, че развъждането на лунни растения е тъкмо толкоз мъчно, колкото наподобява. На Луната няма въздух или вода, а температурата се трансформира фрапантно от +90 до -120 градуса по Целзий. Да не приказваме, че растенията се нуждаят и от почва, а сивата пръст, която се намира на повърхността на Луната, даже не е близка до гостоприемната почва, която познаваме и обичаме на Земята.

Все отново, в името на науката, Университетът на Флорида трябваше да опита и по тази причина те упорстваха с молбите си, до момента в който НАСА не даде позволение за плана им и не им изпрати 12 грама лунен реголит (смес от скални частици от сивата пръст на Луната).

Напук на всички скептици лунните растения порастват, въпреки и не в обилие. Учените засадили Arabidopsis thaliana, който е постоянно изучаван и добре прочут вид от фамилията на синапените растения. Всички растения покълнали по един и същи метод и почнали да порастват по един и същи модел до към седмица след 20-дневния интервал на напредък. Към шестия ден някои от лунните растения почнали да наподобяват друго. Растенията почнали да порастват по-бавно, имали по-малки корени и почнали да почервеняват. Кръстосаното проучване на реголита, в който порастват по-слабите растения, демонстрира на учените, че в по-свежата лунна пръст от задачата " Аполо 17 " порастват по-силни растения, което допуска, че зрелостта на пръстта води до по-здравословен напредък.

Въпреки че лунните растения едвам оцеляват и даже не са покрай преуспяване, Университетът на Флорида потвърждава нещо, което никой до момента не се е опитвал да тества: растения в действителност могат да порастват на Луната.

За опита с лунните растения екипът на Университета на Флорида основал среда, която трябвало да прилича база на станция на Луната, а не плантация непосредствено на лунната повърхнина. Поради метеорологичните условия на Луната и неналичието на въздух и вода, развъждането на растения непосредствено на повърхността на Луната не е в областта на нашите благоприятни условия (все още), само че в този момент учените знаят, че могат да употребяват лунна пръст за развъждане на растения в базата.

Освен това, в този момент, когато учените знаят, че е допустимо растенията на Луната да порастват, те могат да прегледат по-внимателно проби от Луната и Марс и да видят дали има някакви биосигнали, които потвърждават, че в миналото, преди доста време, в реголита може да са растели растения. Това може да помогне за доказване на съществуването на живот на други планети. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР