Хора, които ловят риба в мътна вода, се намесиха в

...
Хора, които ловят риба в мътна вода, се намесиха в
Коментари Харесай

Иван Игов: Най-голямата травма за децата е липсата на стабилност

Хора, които ловят риба в мътна вода, се намесиха в локдауна Не са ли настоящи думите на проф. Мутафчийски: " Яко ще мрем "? Хората стартират да отхвърлят отрицателната информация, с цел да си запазят душeвността Трябваше да бъдат подготвени посредници, които да предадат информацията на повече хора Да спрем да имаме вяра на подправени месии и да се поучим от грешките си Все повече родители ми се обаждат, че хлапетата не желаят да излизат от вкъщи, казва  психологът Иван Игов в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Господин Игов, още веднъж разделиха народа, този път на имунизирани и неимунизирани. Хората претърпяват доста тежко този интервал, заприказва се за нов локдаун. Какво се случва с душeвността на българите?

- Този интервал стартира много по-рано, тъй като хората нямаха нужната информация. Всъщност информацията бе поднасяна много друго и от медицински лица, и от медиите, и от политиците. В медиите бяха канени хора, които прокарваха разнопосочни хрумвания, до момента в който на всички места по света, когато стартира да се приказва за ваксини, имаше целеустремено и в една посока влияние върху хората. По света, когато се появиха имунизациите, имаше единно влияние върху хората, които би трябвало да се имунизират, всичко бе в една посока. Докато в България кой знае за какво не се случи. Аз съм уверен, че в България имаше хора, които направиха всичко допустимо това да не се случи. Става дума за тези, които смятаха, че е комфортно сега да се лови риба в мътна вода и да създадат тотално объркването за хората, които не знаят по какъв начин да реагират. Защото аз не желая да разясня данни от сорта, че някои хора са по-търсещи дейна информация, само че пък мнозина не знаят къде да я търсят. Аз съм от хората, които са се ваксинирали и не биха желали да объркат нещата. Но виновността е точно на някои имунизирани хора, които интензивно желаят да объркат обстановката. Спомнете си изявлението на една ваша колежка, където проф. Мутафчийски съобщи: " Яко ще мрем ". Неговите думи не са ли сега настоящи?Така че това е един дълъг развой, който ние не спряхме с една ясна и целенасочена акция, освен това ориентирана към другите пластове от популацията. Защото тези интелигентски послания, които сега се пращат и няма по какъв начин да не се пращат, не доближават до някои от пластовете на популацията, които имат по-друго усещане. Кампанията закъсня и не обхвана всички пластове на популацията, които възприемат по друг метод информацията за имунизациите. И надлежно реагират по друг метод.

- А тези внушения, че се усилват болните и може " крепко да мрем " по какъв начин се усилват върху душeвността на хората?

- Това се отразява отрицателно на душeвността на хората и аз съм очевидец, че то се случва. Хората стартират да отхвърлят отрицателната информация, с цел да си запазят душeвността. Първото се назовава когнитивен дисонанс - ти се опитваш да се запазиш от отрицателни страсти, с цел да си запазиш психическото положение. След това, когато към този момент те карат да се пречупиш, се постанова да го игнорираш. Докато се вземаха решенията, хаосът беше на доста равнища и на доста равнища експертите по Пи Ар не бяха ангажирани, или в случай че са били ангажирани, не са си били свършили работата, по тази причина най-вече пострада връзката. Дори и по времето на социализма, когато водихме акция " Анти- СПИН ", сякаш организацията бе по-добра. Мисля, че е извънредно време да спрем да имаме вяра на подправени месии и да стартираме да се учим от грешките си. В някои страни се вършат тренинги на учители, а тук - нищо. По отношение на ограниченията - трябваше да бъдат подготвени хора, които да преподават тази информация надолу и по този начин да доближи до повече хора. Нищо такова не се направи, хаосът бе цялостен. Можеше да се заловен учители в избрани учебни заведения, ромски водачи.

- Колко ще издържим душевен, особено  в случай че има локдаун?

- В момента виждам опашки за ваксини. Но това, което желаеме да кажем на хората, е: " Положението става ужасно ". Хайде да не се връщаме обратно и да даваме напред. И да създадем това, което би трябвало, т.е. да се имунизираме оптимално бързо.

- От друга страна, става въпрос за хора с стопански проблеми - хора, които губят работа, заплата, нарастнали цени на тока...         

- Аз не мога да обвиня и работодателите, тъй като в случай че хората ти не са имунизирани, има късмет те да се разболеят. А в душевен проект това, което би трябвало да създадем, е да се вслушаме в престижи - неприятното е, че обществените мрежи оферират прекомерно доста подправени вести. Ние нанесохме най-голяма контузия на децата - освен с отдалеченото образование на дребните, само че и с това, че всяко едно дете има потребност от възприятие за непоклатимост, с цел да пораства обикновено. Стабилно семейство, постоянни родители, предсказуеми обстановки в учебно заведение, където да може да върви и да се усеща добре. Родителите му да имат успокоение за своя живот и приходи.Да е несъмнено, че през днешния ден ще е в класната стая и на следващия ден няма да го запратят във виртуалната такава. Когато майка ти и татко ти от самото начало у дома са изнервени и не знаят какво да вършат, когато има непрестанни кавги, когато институции като учебното заведение не вземат верни решения, когато животът ти зависи от външни фактори, ти не може да се чувстваш умерено и удобно. Когато самата страна се клати, когато едни видове приказват за успокоение, а размахват юмруци, когато някакви хора се крият по дупките - ти в кого да вярваш и в кого да търсиш поддръжка?

- При това състояние израстват ли деца с по-нестабилна ценностна система?

- О, да. Към момента непрекъснато ми се обаждат родители на деца с невротични реакции, които нямат предпочитание да излизат от къщи. Това е една тотална фрустрация, която е обърната или към себе си, или към другите. Но по-лошо е да бъде обърната към себе си, тъй като тогава хората могат да посегнат и на живота си.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР