Хонконгският активист за демокрация Джошуа Уон беше арестуван в навечерието

...
Хонконгският активист за демокрация Джошуа Уон беше арестуван в навечерието
Коментари Харесай

Арестуваха виден активист в Хонконг преди планираните за почивните дни протести

Хонконгският деятел за народна власт Джошуа Уон беше задържан в навечерието на последващи два дни планувани митинги в управлявания от Китай град, който се бори с най-голямата политическа рецесия от предаването му на Пекин преди повече от две десетилетия, съобщи Ройтерс.

Уон, който беше лицето на акциите за народна власт по време на митингите през 2014 година , парализирали елементи от града за 79 дни, беше освободен от пандиза през юни , след излежаване на присъда от пет седмици за пренебрежение към съда.

" Внезапно го вкараха в частна кола на улицата ", разгласи в Туитър политическата партия на Уон " Демосисто ", която се застъпва за повече народна власт в Хонконг.

Безредиците в Хонконг ескалираха в средата на юни поради в този момент отдръпнат законопроект за екстрадиция, който щеше да разрешава изпращане на хора в континентален Китай, с цел да бъдат изправяни пред следени от комунистическата партия съдилища.

Впоследствие митингите минаха към апели за по-голяма народна власт по формулата " една страна - две системи ", която подсигурява свободи, неразрешени в континентален Китай, в това число самостоятелна правосъдна власт.-->

Китай изпрати през вчерашния ден нови военни елементи в Хонконг, което беше наречено от китайските държавни медии рутинна ротация на гарнизона. 

В публицистична публикация във в. " Чайна дейли " през вчерашния ден беше отправено предизвестие, че китайските бойци не са в Хонконг единствено алегорично и няма да стоят със скръстени ръце, в случай че ситуацията в града се утежни.

Полицията отхвърли позволение за поход за народна власт на следващия ден, само че уредниците апелират този отвод. Протестът би трябвало да означи пет години откогато Пекин анулира всеобщото изборно право в Хонконг в изискванията на първата криза в града от десетилетие, показва Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР