Хонда събира звезден отбор от пилоти от различни надпревари, които

...
Хонда събира звезден отбор от пилоти от различни надпревари, които
Коментари Харесай

"Хонда" ще поставя със "Сивик Тайп Ар" рекорди на легендарни писти

Хонда " събира звезден тим от водачи от разнообразни съревнования, които ще карат новият " Сивик Тайп Ар ", с цел да слагат върхове на емблематични европейски спортни писти. Списъкът с имената на водачите към момента не е конкретизиран изцяло, само че в него за момента участват някогашният международен първенец във Формула 1 и сегашен водач в NSX Super GT Дженсън Бътън (Великобритания), водачите от WTCR Тиаго Монтейро (Португалия), Естебан Гериери (Аржентина) и звездата от NSX Super GT - Бертран Багет (Белгия).

С предходното потомство на " Сивик Тайп Ар " " Хонда " сложи връх за най-бърза обиколка от кола с предно предаване през 2016 година на пистите " Силвърстоун ", " Спа-Франкошам ", " Монца ", " Ещорил " и " Хунгароринг ". Тази година от компанията се целят в " Силвърстоун " (Великобритания), " Спа-Франкошам " (Белгия) и " Ещорил " (Португалия). Предстои да бъдат оповестени и други писти.

© Хонда

През април 2017 година новата " Хонда Сивик Тайп Ар " се потвърди като най-бързия индустриален модел с предно предаване на пистата " Нюрбургринг Нордшлайфе " с време за обиколка от едвам 7 минути 43 секунди и 8 десети. Наскоро от " Рено " оповестиха, че имат упоритостта да си върнат купата на тази писта с новия " Меган " Ер Ес.

Новият " Хонда Сивик Тайп Ар " е оборудван с 2.0-литровия бензинов мотор с турбо, който обезпечава оптималната мощ от 320 к.с. при 6500 об/мин и оптимален въртящ миг от 400 Нм в диапазона от 2500 до 4500 об/мин.

© Хонда

Моделът е най-бързо ускоряващият се в своя клас, като се изстрелва от 0 до 100 км/ч за 5.7 секунди. Максималната скорост е 272 км/ч.

Инициативата 2018 " Тайм Атак Сивик Тайп Ар " ще бъде показана публично на интернационалния авто салон, който ще се състои в Женева от 6 до 18 март.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР