Холивудските сценаристи стачкуват от два месеца и скоро актьорите може

...
Холивудските сценаристи стачкуват от два месеца и скоро актьорите може
Коментари Харесай

Мегастачка може да срине Холивуд

Холивудските сценаристи стачкуват от два месеца и скоро актьорите може да се причислят към тях. Това ще бъде и първият случай, в който профсъюзите, представляващи сценаристи и артисти, стачкуват по едно и също време от 1960 година насам - тогава бъдещият американски президент Роналд Рейгън беше ръководител на актьорския синдикат. 

Договорът сред Гилдията на филмовите артисти и Американската федерация на телевизионните и радиоартистите (SAG-AFTRA) изтича в среднощ локално време на 12 юли, откакто срокът беше продължен и това отсрочи възможната мегастачка с съвсем две седмици, отбелязва Военновъздушни сили.

Актьорите ще се причислят към Гилдията на американските сценаристи, която стачкува от 2 май, откакто не съумя да реализира съглашение с Алианса на филмовите и телевизионните продуценти (AMPTP) - група, представляваща студиа като Disney, Netflix, Amazon и Apple. Десетки продукции бяха спрени от май насам, в това число сериалите Stranger Things и " Милиарди ", както и " Блейд " на Marvel.



Защо стачкуват профсъюзите в Холивуд

Във връзка с огромния напредък на услугите за стрийминг, сценаристите упорстват за по-високи заплати и по-голямо шерване на облагите от планове. Подобно на към този момент стачкуващите сценаристи, актьорите също настояват че стрийминг услугите не споделят облагите, а безкрайният блян към нови клиенти е нестабилен бизнес модел. Докато шефовете на студията получават големи заплати,  доста артисти и сценаристи не могат да получат порядъчен приход.

Те получават закрепено годишно възнаграждение от платформите, даже ако сериали като Stranger Things например се трансфорат в световен шлагер и привлекат стотици милиони фенове и надлежно повече облаги. Преди това  сценаристите и актьорите получаваха пари всякога, когато филм или сериал, по който са работили, се излъчва още веднъж по телевизионните мрежи, което им осигуряваше сигурен приход сред обособените планове.   

 
    View this post on Instagram           
A post shared by SAG-AFTRA (@sagaftra)

И сценаристите, и актьорите обаче стачкуват освен за по-добро възнаграждение, само че и за ограничение на потреблението на изкуствен интелект (AI), което съгласно тях е " екзистенциална " опасност. Актьорите споделят, че изкуственият разсъдък може да сътвори " сюжет на Страшния съд ", в който посредством компютърно генерирани лица и гласове дълбоки имитации и мъртви артисти могат да бъдат звездите на утрешния ден. 

Какво значи всичко това за феновете в близкото бъдеще 

Изненадващо доста от най-известните холивудски артисти подписаха писмо до своя синдикат, в което поддържат стачката, в случай че не бъдат реализирани нови договорености.  Писмото, което бе необятно публикувано в Лос Анджелис и подписано от звезди като Мерил Стрийп, Марк Ръфало и Дженифър Лорънс, Джейми Ли Къртис, Рами Малек, към този момент има повече от 1000 подписа, съгласно Deadline.

Ако актьорите се причислят към митинга, това ще блокира всички сериали, планувани за есенния сезон, а филмите за 2024 година ще бъдат отсрочени безсрочно. Възможно е и сериали да бъдат напълно анулирани.  

В края на май Vanity Fair цитира един от коментаторите в Холивуд, който обобщи обстановката по този начин: " Ще бъдем осъдени да гледаме действителния свят - вести и спорт ".

 
Финалът на " Наследници ", който доказа, че AI не може да напише тази история

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР