Холандското правителство одобри планове за разрешаване на евтаназия за неизлечимо

...
Холандското правителство одобри планове за разрешаване на евтаназия за неизлечимо
Коментари Харесай

Холандия разрешава евтаназия за неизлечимо болни деца под 12 години

Холандското държавно управление утвърди проекти за разрешаване на евтаназия за неизлечимо заболели деца на възраст сред една и 12 години , оповестява БиБиСи

Във вторник министърът на опазването на здравето Уго де Йонге съобщи, че смяната на разпоредбите ще спре някои деца да " страдат безнадеждно и отвратително ".

Понастоящем евтаназията е законна в Холандия за деца на възраст над 12 години , със наложително единодушие на пациента и техните родители. Законно е и за бебета до една година със единодушието на родителите.

Но няма разпореждания за тези на възраст сред една и 12 години, които са неизлечимо заболели.

Въпросът се оказа извънредно спорен и провокира месеци диспути в държавното управление на ръководещата коалиция от четири партии. Налице е и мощно опълчване от консервативните християнски партии.

Но след утвърждението на проектите от държавното управление, де Йонге съобщи, че ще изготви нови правила за тази процедура. Той сподели, че изследване на специалисти е отбелязало нуждата от смяна на разпоредбите .

" Проучването демонстрира, че има потребност от интензивно преустановяване на живота съгласно лекарите и родителите на нелечимо заболели деца, които страдат безнадеждно и отвратително и ще умрат в обозримо бъдеще ", съобщи де Йонге в писмо до Народното събрание.

Той добави, че изследването демонстрира, че към пет до 10 деца годишно ще бъдат наранени от смяната на разпоредбите .

Настоящите закони няма да се нуждаят от смяна , сподели министърът на опазването на здравето, само че лекарите ще бъдат освободени от наказателно гонене за осъществяване на утвърдена евтаназия в тази възрастова група.

Както при децата на възраст над 12 години, при препоръчаната смяна на правилото ще е належащо единодушието на родителите . Пациентът също би трябвало да изпитва " отвратително и безпределно страдалчество " и най-малко двама лекари би трябвало да се съгласят с процедурата .

Очаква се смяната да бъде приложена през идващите няколко месеца .

Евтаназията и асистираното самоубийство са законни в Холандия от 2002 година, а прилежаща Белгия последва образеца месеци по-късно. Двете страни бяха първите в света, които узакониха практиката, въпреки и при доста строги условия,

През 2014 година Белгия стана първата страна, която позволи доброволна евтаназия на деца, в случай че те са неизлечимо заболели и изпитват мощна болежка и в случай че имат единодушието на родителите. Нидерландия вкара същото предписание за деца на възраст над 12 години малко по-късно.
 22% нарастване на искащи евтаназия регистрира холандски център за 2019 година
22% нарастване на искащи евтаназия регистрира холандски център за 2019 година

" Всеки работен ден 13 души споделят: " Помогнете ми, не мога да продължа "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР