Холандското овчарско куче се явява разновидност на белгийската овчарка, но

...
Холандското овчарско куче се явява разновидност на белгийската овчарка, но
Коментари Харесай

Характер и поведение на холандско овчарско куче

Холандското овчарско куче се явява вариация на белгийската овчарка, само че не съумява да завоюва славата нито на своя белгийски комшия, нито на немската овчарка. Това никога не е мотив да се подценява холандското предложение за пастирско куче, тъй като то заслужава почтено място измежду другите представители на помощниците на пастира и фермера.

Това животно може да се дефинира като самоуверено и интелигентно куче, сходно на останалите представители на категорията овчарски кучета. Освен това от него става превъзходен домакински питомец, тъй като е привързано, лоялно, чинно и доста сензитивно.

Нужно е да се изтъкне една тяхна присъща линия - холандските пастирски кучета имат доста свободомислещ темперамент. Това ги прави извънредно несъответствуващи за градски живот. Тяхното място е измежду природата, на село или във плантация, само че не и вързани на верига, а свободно тичащи на необятен периметър. Ако се окажат в градска среда, би трябвало да им се обезпечи опция да прекарват в игри на открито най-малко по 4 часа дневно.

Холандските пастирски кучета се нуждаят от непрекъсната връзка с индивида. Те елементарно получават нужните познания, образованието им протича без проблеми и това е една от аргументите да бъдат скъпи работни животни, като водачи на слепи хора или помощници и компаньони на инвалиди. Лесната им акомодация към сходни действия се дължи на привързаността на това куче към стопанина, нуждата непрекъснато да е към своя човек.

 Поведение на холандското овчарско куче

Холандската овчарка нормално се привързва мощно към един член на фамилията и праволинейно го следва, чинно извършва неговите условия, само че страда от самотност, в случай че не получава задоволително внимание от своя човек. Нужно е той да бъде деятелен, деен и неотклонен като кучето си. Към останалите членове на фамилията холандската овчарка е настроена другарски, само че рядко ще се съгласи да извършва команди, които не идват от този, който счита за собствен собственик.

Поради лекия си балансиран темперамент, холандското овчарско куче се схваща доста добре с деца и други животни, както и със себеподобни от други породи, само че е мнително към непознати и на моменти може да прояви даже експанзия. Подходящо е да му се делегира роля на куче-пазач.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР