Ходенето на сън, известно като сомнамбулизъм, е сравнително честа форма

...
Ходенето на сън, известно като сомнамбулизъм, е сравнително честа форма
Коментари Харесай

6 причини за ходенето на сън


Ходенето на сън, известно като сомнамбулизъм , е относително честа форма на разстройство на съня, само че към момента резервира аурата си на здравна тайнственост. Предполага се, че от позиция на здравето ходенето по време на сън не е рисково положение, стига да се отстрани рискът от странични произшествия.

Най-големи несъгласия носи изясняването на аргументите за вървене по време на сън . Съвременните изследвания носят разнообразни данни в тази тенденция, само че към този момент има няколко одобрени фактора, които се показват като рискови и предразполагащи към сомнамбулизъм.

От една страна ходенето на сън се смята за обикновено положение в детска възраст. Проучванията сочат, че към 15% от децата до 12-годишна възраст вървят на сън, като

по-късно последователно изживяват сомнамбулизма без никакви отрицателни последици. По-сериозен интерес буди ходенето по време на сън при възрастните. Установено е, че към 3% от тях са сомнамбули и при огромна част положението се демонстрира доста постоянно.

Оказва се, че казусът последователно може да се овладее, в случай че се отстраняват подлежащите аргументи.

Здравословни проблеми
Изявата на избрани остри или хронични болести може да подейства като отключващ фактор за изява и на сомнамбулизма. В тази група попадат и физически, и прочувствени проблеми като мигрена, предменструален синдром, централна или обструктивна сънна апнея, синдром на неспокойните крайници, хипертиреоидизъм, меланхолия.

Хронично недоспиване
Честото отнемане от задоволително сън също се асоциира с отключване на казуса вървене по време на сън при възрастни. Подобряването модела на съня нормално оказва помощ за бързо елиминиране на нарушаването.

Странични резултати от някои медикаменти
Проучвания демонстрират, че някои успокоителни и сънотворни медикаменти може да трансформират механизмите на съня в обособените му етапи и да доведат до мъчно пробуждане на индивида при позиви за уриниране да вземем за пример. В такива случаи отскачането до тоалетната е в положение на полусън, като е допустимо сомнамбулът въобще да не открие санитарното помещение.

Други външни фактори
Документирани са случаи, когато ходенето на сън се отключва при промяна на леглото, спане на ново и непознато място, при оставане на светеща лампа в спалнята или при постоянно пътешестване.

Свързани публикации.. Ходене по време на сън - да се тревожим ли? 0 Искрени ли сме, когато приказваме насън? 0 12-килограмово одеяло ще усъвършенства съня ни 0

Стрес и тревога
Натрупаният несъразмерен стрес и асоциираната с него тревога е най-честата причина за вървене по време на сън във всяка възраст. Това е и най-лесно преодолимият рисков фактор, като всяка техника за облекчение на напрежението води до елиминиране на казуса.

Генетична обремененост
Това е най-сериозният и непрестанен предразполагащ към сомнамбулизъм фактор. Той няма по какъв начин да се отстрани, само че в случай че се вземат ограничения за понижаване въздействието на горепосочените фактори, казусът с ходенето на сън може да се облекчи и при наследствено предразположените хора.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР