Хлябът е един от най-важните хранителни продукти. Мястото, което заема

...
Хлябът е един от най-важните хранителни продукти. Мястото, което заема
Коментари Харесай

Тънкости в приготвянето на домашен хляб и питка

Хлябът е един от най-важните хранителни артикули. Мястото, което заема в религията и традициите на страната ни го вършат един от най-почитаните и най-консумирани артикули.

До скоро приготвяни единствено по празници, напоследък домашните питки и хлябове стартират да изместват фабричните . Хората се обръщат към рецептите на своите баби и прабаби, защото до началото на XX век, всеки дом е имал опит в замесването и опичането на фамилната погача.

Приготвянето на самун има многовековна история. Първоначално той се е консумирал под формата на каша от сурови пшенични зърна. По-късно хората разкрили, че препечена на огън примес е по-вкусна и по този начин стартира дългото пътешестване на хляба, до момента в който стигаме до наши дни, когато има стотици типове брашна, техники и форми за приготвянето му.

Приготвянето на самун е изкуство, чието преодоляване не е елементарно. Както написа в своята книга отдадена на хляба Ивелина Иванова: „ Хлябът е неповторима храна, тъй като от зърната в равнищата до трапезата той претърпява две огромни превъплъщения. Първо се събират живите семена на растенията, смилат се на брашно, то се смесва с вода, сол и от време на време други съставки до глиноподобна маса, на която се вдъхва още веднъж живот, като се обживява от разнообразни варианти дрожди и бактерии. Следват процеси на втасване, оформяне, тестото влиза в прикосновение с огъня и в следствие целия живот в него още веднъж изчезва и то се трансформира в самун. ” 1

За втасването, вярното изпичане и положителния усет на един самун има тънкости, които би трябвало да се съблюдават. Капаните за неопитния хлебар се крият зад всеки ъгъл. Ето за какво тук сме решили да ви представим едни от най-често срещаните неточности и препоръки за тяхното попречване по време на приготвянето на домакински самун или питка.

Каква е идеалната неотстъпчивост на забърканото тесто?

Тестото за самун и питка не би трябвало да бъде нито прекомерно меко, нито прекомерно твърдо и изсъхнало. То би трябвало да бъде леко и еластично, с цел да може да се меси елементарно и да не се разпада в ръцете ви. Ако бъде прекомерно твърдо, няма да втаса добре и да набъбне и хлябът ще стане сплеснат и клисав.

Решението на този проблем е следното , в случай че тестото е прекомерно течно се прибавя на дребни дози брашно, до момента в който консистенцията стане идеална. Ако пък тестото е твърдо прибавете малко хладка вода или лъжичка олио, с цел да го размекнете.

Защо хлябът не бухва?

Това е проблем, с който всеки се е сблъсквал при приготвянето на самун или питка в домашни условия. Причините може да са разнообразни – неприятно качество на брашното, развалена квас, прекомерно твърдо тесто. Ако вашият самун въобще не се надигне, след изпичането му ще бъде клисав и блудкав. За да предотвратите този проблем би трябвало да знаете следното:

Температурата и времето за втасване на тестото са изключително значими, защото в тях се крие тайната на добре приготвения домакински самун. За да стартира втасването е належащо тестото да се сложи в съд затрупан с забрадка и да се остави на топло и влажно място. Съществуват способи за ускорение на втасването, само че резултатът е по-добър, в случай че тестото се остави единствено да набъбне и дрождите и бактерии, които са аргументи за увеличението на размера му, се оставят сами да се развия. За тази цел са нужни най-малко три часа.

Във фурната процеса на надигане на тестото продължава. Ето за какво хлябът се пече на две етапи, с цел да продължи увеличение на размера на хляба. В началото на печенето за към 20 минути хлябът се пече на 230 градуса, като във фурната се слага малко съдче с вода, с цел да резервира влажната среда и да продължи надигането. След това печенето продължава на по-ниска температура не повече от 200 градуса до подготвеност.

Как да постигнете хрупкава коричка?

Тайната на хрупкавата коричка е водата и непрекъснатата температура за втасване.

Още в Античността хората разбрали, че с цел да засилват процеса на втасване на тестото, то би трябвало да стои на топло. Така в римския Помпей пещите имали две камери – за отопление и за печене. Друго значимо изискване е средата, в която се пече хлябът да е влажна. Ето за какво се предлага прибавянето на съд с вода по време на печене. Друг метод за реализиране на хрупкавост е напръскването на хляба с вода преди да се постави в фурната.

Други потребни препоръки, когато приготвяте питки и самун:

Често в основата на несполучливата питка се крие некачествената квас. Без значение дали ползвате суха или прясна квас, значимо е да знаете по какъв начин да ревизирате дали е годна за приложимост. За задачата вземете късче от нея и го пуснете в съд с гореща вода. Ако парчето изплува на повърхността, значи можете да употребявате маята.

При приготвянето на самун е доста значимо той да има въздух или както се споделя „ да диша ”, до момента в който шупва и се пече във фурната. За задачата се вършат сечения по дължина или се изрисуват детайли с нож, те оказват помощ да навлезе повече въздух, да се образуват присъщите дупчици във вътрешността и най-после да се реализира упования резултат – бухнал, лек и апетитен самун.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР