Хилядолетия след възникването на тази древна практика, от 2015 година

...
Хилядолетия след възникването на тази древна практика, от 2015 година
Коментари Харесай

21 юни – Международен ден на йогата

Хилядолетия след възникването на тази антична процедура, от 2015 година нататък, тя ще си има специфичен ден, отдаден на нейната същина, значителност и значим принос за общото богатство на човечеството. Странно, нали? Слушайки какъв брой са здравословни за тялото, духа и мозъка, йога заниманията, като че ли ги превърнахме повече в фешън течение, а те са си цяла Вселена – със лични закони, правила, само че и персонално прекарване, нравствен напредък и като че ли най-близо до максимата " Здрав дух в крепко тяло "

Идеята да се празнува ден на йогата, в действителност напълно не е комерсиална и Слава Богу. Просто дава ясна поръчка какъв брой значима, нужна и ценена е йогата и какъв брой светът в днешния си образ има крещяща потребност да се завърне към духовната си основа, всеки човек да скрепи връзките сред дух, душа и тяло.

Знаем, че родината на йогата е Индия и тъкмо там не от дълго време беше основано Министерство за разпространение на йога и аюрведа, което, несъмнено, си има и собствен министър. Интерес буди последвалото го решение на Европейския парламент и Организация на обединените нации да удостоят йогата със своя дата, а точно 21-ви Юни. Учредяването на дни, отдадени на съответни значими събития, проблеми и въпроси, в действителност цели основно да притегли общественото внимание към дадена значима идея, да остави свястно обръщение към необятната общност и да отдаде нужната респект.

“Фактът, че йогата към този момент си има Световен ден, идва да покаже, че й се дефинира световна задача, жизненоважна е и взема отношение към международните проблеми. Носи в себе си силата да сплотява, да лекува духа и тялото, да възпитава и извисява духовно и нравствено. ”

В случая се акцентират многоаспектните изгоди от тази по този начин антична процедура – изгоди, както за физическото, по този начин и за психическото здраве на обособения субект и на цялото човечество като част от единното групово схващане.

Ето няколко по-интересни моменти в историята на тази антична процедура:

Йогата в своя зародиш и развиване е предшествана от ведите – духовни текстове, писани преди хиляди години. Поверията приказват, че те са божествено писание, а обстоятелствата, че са сложили основите на някои от най-ранните йога-учения за естетика и баланс.

Терминът „ йога “ датира от 4-ти век преди Христа като техника за филтриране на мозъка и тялото, управление на страстите и реализиране на духовно самодоволство и прояснение. За чакри и медитация се приказва в по-късен стадий.

Три са главните йога-направления: карма-йога („ философия за безкористно деяние “), бхакти-йога („ религия в божественото начало “) и джняна-йога („ отдаване на духовното развиване по сложния път на обединение с действителността “).

Около 2-ри век е сътворен алманах с афоризми „ Йога Сутра “, който излага общите хрумвания на тази процедура. Интересно в него е, че се приказва за разделяне сред физическо и духовно, с цел да може да се пречисти душата, за разлика от актуалните текстове, които проповядват единение и обединение сред дух и материя.

Йогата се популяризира на Стария континент едвам през 19 век., където срещайки се със материализма, променя фокуса си и тук нашумява най-вече като система от извършения.

Йогата въпреки всичко си остава най-вече духовна процедура с философски темперамент.

С приемането на концепцията за Международен ден на йогата, се чака годишно съставяне на безвъзмездни семинари, лекции, практики навън и закрито, обичайни ритуали по посрещане на Слънцето, на лятното слънцестоене - на всеки 21-ви Юни.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР