Хиляди зрелостници, които тази година по принуда ще завършат средното

...
Хиляди зрелостници, които тази година по принуда ще завършат средното
Коментари Харесай

Хиляди зрелостници молят МС да им разреши тържествено изпращане

Хиляди зрелостници , които тази година по насила ще завършат междинното си обучение отдалечено, желаеха държавното управление да им позволи да бъдат изпратени тържествено , споделя Нова телевизия.

Над 15 хиляди зрелостници се събраха във Фейсбук и написаха писмо до Министерски съвет молба да им разрешат най-малко изпращанията в двора на гимназиите, които за тях са изключително прочувствен миг в живота. " Преживяхме доста компликации. Нямаме опция да се разходим в учебния кулоар, да отидем в двора на учебното заведение, да се забележим между тях. Това са последните ни мигове, които ни се лишават и ние ги прекарваме у дома пред преносимия компютър “, споделя Симона Бонева от столичното 18-то приблизително учебно заведение, основател на групата “Изпращане 2020 ".

На нейното мнение са и много от завършващите през тази година. Калина и Йоанна от Математическата гимназия в Хасково описват по какъв начин цяла година се готвят за последния ден в учебно заведение. " Още от започването на 12-и клас мисълта ми беше за роклята, за гримовете, за прическите. Не съм единствено аз по този начин. Чакахме месец май да пристигна. Той пристигна, само че по различен метод ", споделя Калина Ленкова.

В особено основана Фейсбук група Симона и още над 15 хиляди зрелостници се обръщат към държавното управление с молба да позволи изпращанията във всяка българска гимназия. Те показват, че церемониите са навън в учебния двор, където би могла да се съблюдава нужната отдалеченост. " Това е огромно, намерено пространство. Искаме изпращане, не бал. Знаем, че бал не е рационално да се прави в този миг. Големи хора сме, на по 18-19 години. Ще се съобразим с всичко, което ни кажат и ще поемем отговорност “, споделя Симона.

От просветното министерство обаче към този момент са внимателни и считат, че най-важно е да не се поема какъвто и да било риск за здравето на над 50 хиляди зрелостници . „ Най-ценният миг на изпращането не е да броиш до 12, а предаването на учебното знаме. Това може да стане и виртуално ", разяснява зам.-просветният министър Таня Михайлова. По думите й обаче това не значи, че в случай че всичко е наред и има опция, няма да може да се съобщи знамето и при дипломирането. " Всичко зависи от ситуацията. Човек е организиран по този начин, че желае предвидимост. Ние обаче сме виновни хора и няма по какъв начин да кажем нещо, което вероятно не би се случило “, съобщи Михайлова.

На въпроси на " Сега " от МОН разясниха, че предлагат младежите да се преценяват с разпоредбите и да пазят здравето си и това на околните си. Оттам показаха, че организацията на сходни тържества е в пълномощията на учебните управления, като вероятно предаването на знамената и изпращанията могат да се случат и септември , когато учениците, към този момент станали студенти, идват да видят учителите си.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР