Хиляди стартъпи разработват новата технология, правителствата осигуряват финансиране Графенът –

...
Хиляди стартъпи разработват новата технология, правителствата осигуряват финансиране Графенът –
Коментари Харесай

Графенът ще промени света на чиповете

Хиляди стартъпи създават новата технология, държавните управления обезпечават финансиране

Графенът – двуизмерен материал от индивидуален слой въглеродни атоми – дава обещание да преобрази чиповете в границите на 3 години (снимка: CC0 Public Domain)

Във времената, когато законът на Мур „ изнемогва “, а световната софтуерна общественост бива раздирана от търговски войни, чип-индустрията наподобява е на път към огромна смяна. Навлизането на графена дава обещание хилядократно по-бързи изчислителни устройства.

Първото нещо, което виждат посетителите в лабораторията на Paragraf в английското село Съмършам, е тъничък диск, изработен от синтетичен сапфир със залепено върху него парче графен. Това е първият графенов артикул, който компанията е произвела. След това го е доразвила до оформянето на дребна пластина от 64 дребни графенови устройства, подредени в решетка. В наши дни компанията създава 6-инчови подложки, които побират 9000 чипа.

Графенът е двуизмерна форма на въглерода, при която атомите са подредени в шестоъгълна конструкция, сходно на пчелна пита. Материалът се употребява основно за основаването на здрави полимерни структури, подсилване на бетон и бои. Но в този момент изгрява като сурогат на силиция в полупроводниците.

В края на ноември китайски учени обявиха, че са покрай производството на графенови микрочипове, които вероятно ще „ изстрелят “ софтуерния бранш на Китай в челните редици на световната чип-надпревара. Ако това е правилно, събитието може да направи смарт телефоните хиляди пъти по-бързи и трагично да форсира света на суперкомпютрите.
още по темата
Западният свят посрещна новината със песимизъм. Някои учени побързаха да разясняват, че Китай „ е обезверен “, защото „ изостава от Запада след американските наказания, оповестени предишния месец “, засягащи полупроводниковия бранш.

Европейският съюз от своя страна от години влага интензивно в създаването на графенови технологии. Ала нито една от тях не е довела до появяването на супер-чип – не и досега. Не се случи и дълго чаканата графенова гражданска война в света на системите за предпазване на сила, въпреки че се очакваше точно този „ супер-материал “ да докара до появяването на нови акумулатори за електрическите автомобили – компактни и с висок енергиен потенциал.

Обратно във Англия откривателят Саймън Томас, основал Paragraf през 2017 година дружно с проф. Колин Хъмфрис и техническия шеф Айвор Гини – и тримата сътрудници от университета Кеймбридж – има вяра, че материалът „ фундаментално ще промени света “. Той ще преобърне метода, по който се създава всичко – от мобилни телефони и компютри до електрически коли, опазване на здравето и военно съоръжение.

„ Графенът и други 2D материали ще трансформират статуквото, като дават технологии, които в никакъв случай не сме виждали преди, и равнища на продуктивност, които в никакъв случай не сме виждали до момента. В електрониката това ще има голям резултат върху намаляването на потреблението на сила и основаването на по-бързи полупроводници “, споделя Томас.

Потенциалните приложения включват квантови калкулации, магнитни датчици в ново потомство скенери за ЯМР и потребителски технологии като дронове за доставка.

Графенът е един от най-здравите съществуващи материали, доста по-здрав от стоманата, само че по-лек от хартията. Той може да бъде по-твърд от елмаз или по-еластичен от гумата. Освен това е доста ефикасен при осъществяване на топлота и електричество. Paragraf е измежду дребното компании в света, които създават в мащаб устройства, основани на графен, в това число датчици за електрически коли.

Самият Томас работи върху полупроводници и комбинирани материали от доста години. Преди сформирането на английската компания той е работил за немската инженерна компания Aixtron в продължение на 11 години, в това число с доста пътувания до Азия.

Но дали графеновият възторг в Европа, Англия и Съединени американски щати е подготвен да роди фактически преимущество в света на чиповете? „ Китай се пробва да завладее пазара на графен. Приблизително 5000 компании в този момент работят върху графенови артикули там “, споделя Рон Мертенс, притежател на уеб страницата Graphene-Info. По отношение на чиповете Китай твърди, че ще създава всеобщо микрочипове, като употребява графен вместо силиций, като направи цялостен преход до 2025 година

В своите лаборатории учени като Томас са впечатлени от упоритостта на своите сътрудници по света. Изследователите сякаш не са толкоз мощно повлияни от политическите ветрове. „ В Китай към този момент видяха светлината. Те са разбрали обстоятелството, че този материал ще има огромно бъдеще “, споделя английският експерт.

Неговата компания е една от многото в западния свят, получили държавно финансиране за създаването на графенови технологии. Инициативата на Европейски Съюз “Graphene Flagship ” беше с сходна скица и посредством общоевропейския бюджет обезпечи финансиране и гласност за голям брой новостартиращи компании и академични разработки на база графен. Китай без подозрение поддържа мощно своите 5000 компании, фокусирани върху графеновите нововъведения.

За новоизгряваща технология това е значимо. Подкрепата на държавно равнище значи на първо място ангажимент от страна на съответното държавното управление да тласка напред своята промишленост. Финансовата поддръжка оказва помощ и за привличането на гении и основаването на нужната научно-изследователска и индустриална инфраструктура.

Кой ще грабне шампионата в развиването на новата технология ще стане ясно напълно скоро, само че едно е несъмнено – щом всички огромни стопански системи по света са заложили на графена, то бъдещето на чиповете несъмнено е обвързвано с тази технология.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР