Хиляди португалци излязоха на по улиците на Лисабон и други

...
Хиляди португалци излязоха на по улиците на Лисабон и други
Коментари Харесай

Хиляди португалци протестираха срещу повишаващите се цени на жилищата

Хиляди португалци излязоха на по улиците на Лисабон и други градове в страната, с цел да изразят недоволството си от внезапното повишаване на наемите и цените на жилищата в изискванията на увеличаваща се инфлация, съобщи Ройтерс.

" Днес има голяма жилищна рецесия ", съобщи Рита Силва от организацията " Хабита " по време на митинга в Лисабон. " Това е обществена рецесия ", добави тя.

Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа, като съгласно държавни данни през предходната година повече от половината от работещите са получавали месечно заплащане, което възлиза на по-малко от 1000 евро. Минималната заплата в Португалия е 760 евро.

Наемите в Лисабон, гореща туристическа точка, са се нараснали с 65% от 2015 година насам, като през същия интервал продажните цени са скочили със 137%, демонстрират данни на организация " Конфиденциал Имобилиарио ". Само през предходната година наемите са се нараснали с 37%. Ситуацията е изключително тежка за младежите. Средният наем за двустаен апартамент в Лисабон е към 1 350 евро, демонстрира изследване на жилищния портал " Имовиртуал ".

Миналия месец социалистическото държавно управление разгласи жилищeн пакет, който, наред с други ограничения, приключва противоречивата " златна виза " и забрани издаването на нови лицензи за " Еърбиенби " (Airbnb), само че съгласно някои критици това не е задоволително, с цел да се понижат цените в кратковременен проект.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР