Хиляди пластмасови торбички бяха извадени този месец от морето край

...
Хиляди пластмасови торбички бяха извадени този месец от морето край
Коментари Харесай

Водолази откриха риф от пластмасови корали в гръцката част на Егейско море

Хиляди пластмасови торбички бяха извадени този месец от морето край гръцкия остров Андрос от екип водолази и бранители на околната среда. Те описаха това, което са разкрили, като "риф от пластмасови корали ", оповестява Българска телеграфна агенция.

Моретата, нечисти с пластмасови боклуци, станаха един от най-шокиращите международни знаци на вредата, нанасяна на планетата от индивида.

"Беше доста ужасно за гледане ", сподели Анабела Рос, доброволец водолаз в Иджиън рибрийт, група, учредена през 2017 година за разчистване на морското дъно и бреговата линия. "Това в действителност ме шокира и мисля, че в действителност ще шокира всеки, който го види. "

Средиземно море е измежду моретата с най-високи равнища на замърсяване с пластмаси в света, заяви в собствен отчет Световният фонд за дивата природа през юни. Гърция създава към 700 000 тона пластмасови боклуци годишно, или към 68 кг на човек, се показва в отчета. Около 11 500 тона попадат в нейните морета всяка година и близо 70 % от тях се връщат още веднъж на бреговата линия, която е една от най-дългите в света.

Предполага се, че замърсяването на морето към Андрос е почнало през 2011 година, когато проливен дъжд е провокирал срутване на нелегално бунище, по-голямата част от което паднала в морето. Водолазите от Иджиън рибрийт изскубват сини, черни и жълти пластмасови торбички, оплетени в скалите и полюшващи се сред рибите.

Това е "като парадайса на Карибско море, където на всички места намирате коралови рифове във всички цветове. Тук е напълно същото, само че вместо корали са торбички ", споделя Рос. Екипът е съумял да почисти единствено дребна част от пластмасовите боклуци, които е разкрил, споделя тя.

Те са извлекли и 300 кг изоставени риболовен мрежи, известни като "призрачни мрежи ", край Андрос и в друга интервенция през юни край Саламина, дребен остров покрай Атина. "Ако хората се чудят къде изчезват отпадъците им, ние ги виждаме всякога, когато влезем под водата ", споделя Рос.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР