Хиляди пациенти доплащат заради недофинансирането ни здравеопазване. Има обаче наредба,

...
Хиляди пациенти доплащат заради недофинансирането ни здравеопазване. Има обаче наредба,
Коментари Харесай

След престой в болница мъж разбира, че трябва да заплати такса битово обслужване

Хиляди пациенти доплащат поради недофинансирането ни опазване на здравето. Има обаче разпоредба, която би трябвало да контролира ваденето на средства от джобовете на болните. Справка от Здравното министерство демонстрира, че за три години във връзка с наредбата за достъп до здравна помощ са открити едвам 206 нарушавания. И това на фона на над 6 милиона хоспитализации.

Преди няколко месеца поради проблем с бъбреците на Крум Иванов му се постанова да бъде опериран.

,,Като експерти в действителност равнището беше доста високо. Малко преди интервенцията обаче на мен ми се сподели, че с изключение на направление № 7, аз би трябвало да доплатя една много огромна сума, която на мен авансово не ми беше казана'', описа пациентът в ефира на Нова телевизия.

С направление № 7 имаме право на банкет в болница. Но съгласно разпоредбите, в случай че би трябвало да доплащаме за здравно произведение, тъй като Здравната каса не го покрива напълно, би трябвало да сме осведомени авансово. В случая на Крум това не било направено. Но по-големият проблем бил различен.

,,Планирането на интервенцията беше в месец, в който работеха на едни цени. През месеца и интервала, когато ми беше направена интервенцията, цените към този момент бяха много по-високи'', сподели още Крум Иванов.

Когато си тръгвал от болничното заведение, за Крум имало още финансови изненади. На касата схванал за по този начин наречената такса "битово обслужване ". Какво обаче се включва в нея, в документите не написа. Мъжът схванал едвам, откакто се срещнал с представител на болничното заведение. Било му обяснено, че спомагателната такса включва самостоятелно постелъчно долни дрехи, хранителен режим, безжичен интернет и тв приемник.

В наредбата написа, че пациентите би трябвало да заплащат, в случай че са поискали независима стая, в чиято цена се включват всички спомагателни битови условия. Крум разясни, че стаята не е била самостоятелна или VIP. Общо 10 нарушавания по тази точка са записали здравните управляващи за три години. Искането на пари за самостоятелно постелъчно долни дрехи беше изненада и за заместник-здравен министър.

,,Смяната на чаршафи е облигатно обвързване в едно лечебно заведение. Ако те не ги сменят, не знам какво правят'', съобщи зам.-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков.

Наредбата за доплащанията беше изменена през 2016-а година. До тогава в нея се изброяваше какво да вземем за пример влиза в "допълнително поискани услуги ". Като текстът завършваше с "и други ".

,,Всички са си слагали в това "и други ", кой каквото се е сетил, кой каквото си е измислил, по тази причина към този момент "и други " не съществува. Да дадем образец за "и други ". Например това, което мога да кажа, е такса "зарядно за телефон ", разясни някогашният зам.-министър на опазването на здравето Ваньо Шарков.

Във разновидността на наредбата от март 2016-та до през днешния ден в действителност липсва "и други ". Дори е посочено, че се доплаща единствено когато другите стаи оферират разнообразни битови условия.

И по този начин, от една страна премахването на "и други " от наредбата щяло да управлява доплащанията, а от друга се оказва, че точно щом не е категорично неразрешено, значи е позволено.

,,Подходът, по този метод да се лимитират или да се регламентират доплащанията, няма по какъв начин да е ефикасен. Той постоянно може да бъде заобиколен, тъй като не можете да извършите толкоз огромен нормативен акт, че да опишете всички житейски обстановки и да ги поставите в колонка "разрешено " и "забранено ", съобщи Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето

На пациента Крум Иванов било позволено след интервенцията да има безвъзмезден надзорен обзор. Но още веднъж бил сюрпризиран.

,,След като се обадих ми беше обяснено, че няма свободни часове и да се обадя другата седмица, в случай че не искам заплатен банкет. Обадих се другата седмица и отново чух същото. И по този начин няколко седмици. Явно има разграфени до какъв брой могат да бъдат с направления'', описа Крум Иванов.

Сред изрично неразрешените доплащания е по този начин наречената "хотелска такса " за придружители на деца до 7-годишна възраст. Сред допустимите е за избор на екип и самостоятелно обслужване. От здравното министерство изясняват, че могат да открият нарушавания с доплащане след подаден сигнал. А хората от ден на ден си търсили правата.

За себе си Крум към този момент е направил равносметка, че не е удовлетворен от отношението, само че въпреки всичко е признателен за излекуването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР