Хиляди пациенти без животоподдържащо лекарство. От българския пазар отново трайно

...
Хиляди пациенти без животоподдържащо лекарство. От българския пазар отново трайно
Коментари Харесай

Хиляди пациенти отново останаха без животоподдържащо лекарство

Хиляди пациенти без животоподдържащо лекарство. От българския пазар още веднъж трайно изчезна значим медикамент – този път за заболели от ревматологични и кожни болести. Парадоксът е, че главният подобаващ сурогат не е регистриран у нас, а пациентите пътуват в чужбина, с цел да си го набират.

,,Изтеглянето от пазара на медикаменти не значи, че има недостиг'' – по този начин преди месец от здравното министерство разясниха неналичието на лекарства. Липса, с която от месеци се бори и Мариела Петрова.

,,Не може да се каже, че няма дефицит на медикаменти. От януари открих, че го няма лекарството на българския пазар, че го няма по аптеките'', изясни Мариела Петрова.

Тя е една от хилядите заболели от лупус. Разбира за диагнозата си след дълъг престой в болница преди към 8 години.

,,Заболяването е на съединителната тъкан, автоимунно, ревматологично, казусът е, че може да засегне съединителна тъкан във всеки орган и може да засегне всеки орган – сърце, бъбреци, кожа, мозък. Усложнения се получават и може да се стигне до смъртен изход'', изяснява Мариела Петрова пред Нова телевизия.

За да може да живее обикновено и да се грижи за фамилията и за детето си, Мариела от години е на непрекъсната терапия. След като лекарството ѝ изчезва от пазара, стартира да търси способи да се лекува.

,,Молила съм се на приятелки от цяла България – Велинград, Видин, Хасково, който град се сетите. В началото на година бяха останали, когато ми свършиха моите ресурси, по едно блистерче, по две и ми ги пращаха'', споделя Мариела.

Същият медикамент се оказва съществена терапия и за хиляди заболели от ревматологични болести. От здравното министерство обясниха, че компанията се отдръпнала от българския пазар поради индустриални проблеми. Освен това за ревматичноболните и пациентите с лупус имало други възможности. Оказва се обаче, че единственият подобаващ сурогат за лечението на Мариела и останалите заболели от лупус освен не се поема от Касата, само че и към момента не е регистриран в България.

,,Заместителят не се продава в България, не се вкарва, не се популяризира. Алтернативният вид е да го търсим в околните страни - Турция, Гърция. Близки, познати, другари, когато няма кой, се пътува до Гърция – аз или мъжът ми. Голям стрес е, тъй като има хора, които нямат опция да пътува, нямат опция да си набират заместителя и те действително стоят без лечение'', изясни Мариела Петрова.

От години здравните управляващи договарят все по-ниски цени, по които страната да заплаща изцяло или частични скъпи лекарства. Така обаче пазарът ни става недоходоносен за някои от непознатите компании, регистрират от сектора. В същото време, единствено за година от българския пазар са изчезнали близо 160 медикаменти, измежду които и животоспасяващи препарати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР