Три са факторите, които ще влияят върху нагласите за предстоящите

...
Три са факторите, които ще влияят върху нагласите за предстоящите
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: ГЕРБ е големият фаворит, търси реванш за провала в София

Три са факторите, които ще въздействат върху настройките за идните избори за народен и за европейски парламент. Първият е извънредно сгъстеният цикъл на изборите за Народно заседание, което води до къс небосвод и по-бърз край, вторият фактор е свадите преди, по време и след ротацията. И третият е таймингът - началото на лятото.

Това съобщи в " Тази заран " по bTV Боряна Димитрова от социологическата организация " Алфа рисърч ". Според нея националните избори ще теглят европейските без значение, че част от българите, които живеят в чужбина, няма да имат право да гласоподават за европейски парламент - да вземем за пример в Съединени американски щати, Англия, Турция. Там ще гласоподават единствено за народен парламент.



" Очаквам интензивността за европейските избори да е близка, само че малко по-слаба от тази за народен парламент ", добави Димитрова.

Според последното изследване на " Алфа рисърч " настройките, с които се влиза в акция са:

ГЕРБ-СДС - 25,4%

ПП-ДБ - 17,5%

Движение за права и свободи - 14,9%

" Възраждане " - 14,6%

Българска социалистическа партия - 8,56%

Има Такъв Народ - 5,2%

" ГЕРБ са любимец във вота, ще търсят реванш в София. ПП-ДБ губят 200 хиляди гласа, които се разпиляват към " Възраждане ", Има Такъв Народ и ГЕРБ. Те са като донор на тези обединения. Движение за права и свободи е мощно мобилизирана, сходна е обстановката и при " Възраждане ". Движение за права и свободи няма съперник в нишата си гласоподаватели. При " Възраждане " има забавна динамичност - притегля гласове от други партии. Има една част от гласуващите, която се движи в общ кръг - " Възраждане ", Има Такъв Народ и " Солидарна България ", ще забележим по какъв начин ще се разпределят.

Интересен е и трендът на " Синя България ". Има Такъв Народ са в лек прогресивен тренд. Сегашната обстановка в левия бранш доста припомня на станалото в десния преди години, изясни Боряна Димитрова.

За европейските избори настройките са:

ГЕРБ-СДС - 25,1%

ПП-ДБ - 18,5%

" Възраждане " - 14,8%

Движение за права и свободи - 14,4%

Българска социалистическа партия - 8%

Има Такъв Народ - 4,8%.
ТЕМА преди 16 часа 1711 преди 16 часа 965 преди 18 часа 1380
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР