Хиляди миньори и енергетици от въгледобивния сектор протестираха във вторник

...
Хиляди миньори и енергетици от въгледобивния сектор протестираха във вторник
Коментари Харесай

Невидими ли сме?. Миньори и енергитици също протестират срещу правителството

Хиляди миньори и енергетици от въгледобивния бранш стачкуваха във вторник пред Министерския съвет в София с претенции във въглищните централи да не бъдат закривани мощности.

Демонстрацията им против държавното управление съответства с, които започнаха ден по-рано, също с претенции към кабинета на премиера Николай Денков.

За митинга на миньорите беше обявено в медиите в понеделник. Той беше проведен от Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България ( КНСБ ) и Конфедерацията на труда " Подкрепа " ( КТ " Подкрепа " ) под надпис " За ясно и несъмнено енергийно бъдеще на България! ".
 Протестът на миньори и енергетици в София
Според Българска телеграфна агенция в София са се събрали близо 6000 миньори и енергетици. По време на шествието присъстващите скандираха " оставка " и носеха плакати с протестни лозунги като " Невидими ли сме за вас? " и " Миньорите от Бобов Дол след 2026 година като бъдещи шивачи, обущари и рецепционисти! ", видя кореспондент на Свободна Европа.

Протестиращите се оповестиха срещу държавните планове на териториални проекти за трите съществени въгледобивни региона в страната - Стара Загора , Перник и Кюстендил , които плануват закриване на мощности във въглищните централи.

Митингът стартира преди обед от площада до храм-паметника " Св. Александър Невски ", мина по ул. " Г. С. Раковски " и бул. " Цар Освободител " и спря пред постройката на Министерския съвет (МС).

Валентин Вълчев, ръководител на Федерацията на самостоятелните синдикати на миньорите към КНСБ, сподели за Българска телеграфна агенция, че се чака да бъдат застрашени към 12 000 работни места в комплекса " Марица Изток ", като след 2030 година те може да станат 15 000.

От Министерския съвет оповестиха, че министър председателят Николай Денков ще се срещне с представителна група от митинга в ранния следобяд. написа, че синдикатите са подготвили съглашение по териториалните проекти на трите въглищни региона, които да разпишат с дати и с планове тъкмо по какъв начин ще се стопират мощности от въглища, по какъв начин ще се преквалифицират хората и в какви действия ще бъдат пренасочени.

България може да получи милиарди левове средства по европейския Фонд за обективен преход , в случай че показа проект за дълготрайно прекъсване на въглищните си централи. Фондът е ориентиран непосредствено към тези райони, в които въглищната енергетика е водещ бранш. В България те са Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Преди няколко месеца доктор Мария Трифонова , енергиен специалист от Центъра за проучване на демокрацията, сподели пред Свободна Европа, че Плановете за обективен преход е допустимо да бъдат утвърдени и без съответна дата за затваряне на централи, в случай че съдържат планове, които понижават потреблението на въглищни мощности.

Страната може да получи средства и по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Той не съдържа ангажимент за затваряне на въглищни централи, а за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% до 2026 година Вместо съответна дата за затваряне на мощности, в него има планове, които целят да понижат потребността от въглища.

През януари да предоговори изискването по ПВУ за понижаване на въглеродните излъчвания от произвеждане на електрическа енергия с 40% до края на 2026 година и да предложи метод да подсигурява поетия ангажимент за декарбонизация, без да се прекратява работата на централите за въглища най-малко до 2038 година

През май някогашният енергиен министър Росен Христов сподели, цитирайки Европейската комисия (ЕК), че България най-малко 17 милиарда лв. европейски средства, в случай че не извърши поетите задължения за понижаване на въглеродните излъчвания. Тези средства могат да се употребяват за вложения в основаване на нови работни места и преквалифициране на хората, които в този момент работят във въглищната енергетика и които ще останат без работа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР