Хиляди клиенти на втората по големина банка у нас останаха

...
Хиляди клиенти на втората по големина банка у нас останаха
Коментари Харесай

След срива в системите на Банка ДСК: Клиенти още чакат да им върнат парите, повече от бесни са

Хиляди клиенти на втората по величина банка у нас останаха без кеш точно на Нова година. На огромна част от тях, „ дръпнатите “ пари и до през днешния ден не са възобновени. Припомняме, че поради срив в системата, заплащането и тегленето с карти на Банка ДСК в края на годината беше безусловно невероятно. Големият проблем пристигна оттова, че софтуерът на банкоматите и ПОС-терминалите отчиташе интервенциите и дърпаше пари от сметките на клиентите, само че нито се появяваше кеш, нито се плащаха покупките в комерсиалните обекти. Сега хората безуспешно чакат да им се възстановят парите по банковите сметки, защото срокът бе през днешния ден. А връзка с финансовата институция няма. Кол-центърът е натоварен от позвънявания и дава непрекъснато заето. Иначе, от банката оповестиха, че казусът към този момент е остранен и картите могат да се употребяват безпроблемно.

Припомняме, че публично на 31 декември Банка ДСК заяви за усложнения с заплащане и изтегляне с нейни карти с сбито известие на уеб страницата си, само че съгласно пострадали проблемите са почнали много по-рано. В уведомлението се споделяше, че се работи по казуса предпочитано и започва процесът за отблокиране (връщане) на сумите от несполучливи транзакции. Това би трябвало да се случи автоматизирано и с краен период – през вчерашния ден. „ Ако до 2 януари не видите съответната възобновена сума, апелирам, свържете се с нас на тел: 0700 10 375 “, показват от банката.

„ Нито пари са ми върнали, нито мога да им се обадя “, гневна е пловдивчанката Силвана. При нея липсват 60 лв. от неосъществени покупки в огромна хранителна верига. „ Връзка с жив човек на телефоните на Банка ДСК не можах да осъществя, а около безкрайните ми опити натрупах сметка на телефона “. Националният потребителски телефон на банката не е безвъзмезден за клиентите и се тарифира съгласно самостоятелния абонаментен проект. Обажданията до такава степен не попадат и в така наречен „ безвъзмездни минути “.

С надалеч по-голяма сума пък се разделил Никола Ангелов: „ Банкоматът не ми пусна парите (1000 лева.), само че ми пристигна sms, че съм ги взел!!! Кол центърът ви не дава отговор, по кое време и по какъв начин ще ми ги върнете? Как може на връх нова година в 21 век да сте толкоз несъответстващи? Къде ви е поддръжката? Къде ви е връзката с клиентите? Трябва ли да стигнем до съд? “, написа гневния клиент. Техническият срив на системите на банката пък сварил Елица Павликенова на бензиностанция в Ямбол, където не съумяла да заплати горивото и храната си.

До днешния следобяд огромна част от прецаканите клиенти не бяха получили парите си назад. Заради огромния брой чакащи на телефона клиенти, от Банка ДСК дадоха авариен проект – пострадалите да попълнят формата за противоположна връзка в интернет и мобилното банкиране или да пишат на персонално известие на фейсбук страницата. Хората обаче би трябвало да дадат много пространна информация – номер на сметката си, размер на блокираната сума, дата и час на интервенцията. „ Написах няколко известия до всички вероятни имейли – резултат никакъв! Подадох и тъжба, която ще е основа за по-нататъшни дейности в съда. Убедена съм, че няма да съм единствена, тъй като преминахте всевъзможни граници “, оплаква се Елица Цветанова във фейсбук страницата на Банка ДСК, където пък дават отговор /не на всички/ с идентични стандартизирани известия.

Хората с празни сметки през днешния ден хукнаха към единствените отворени офиси в почивния понеделник – тези в моловете. Служителите там обаче единствено вдигали плещи и обяснявали, че не могат да им оказват помощ и парите ще им бъдат възобновени вероятно до края на седмицата, макар формалното известие за период от 2 януари.

Потърпевшите от техническия гаф обмислят да заведат групов иск против банката, излиза наяве от полемиките им във фейсбук страницата на Банка ДСК.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР