Хиляди грузинци протестираха в понеделник вечерта срещу законопроект за чуждестранните

...
Хиляди грузинци протестираха в понеделник вечерта срещу законопроект за чуждестранните
Коментари Харесай

Повторна съветизация. Как Грузия беше обхваната от протести срещу руски репресивен законопроект

Хиляди грузинци стачкуваха в понеделник вечерта против законопроект за задграничните сътрудници. Според ръководещите той цели бистрота, до момента в който опозицията вижда в него съветски способи. Той прилича миналогодишното предложение за подобен закон, което.

Демонстрациите в понеделник се организираха, откакто депутатите утвърдиха новия законопроект на първо четене в парламентарната комисия по правни въпроси макар разногласия, при които се стигна даже до физическо принуждение.

В случай че бъде признат, законът може да утежни политическата рецесия в страната и да ускори напрежението сред нея и западните ѝ сътрудници.
Какво съставлява законът
Ако бъде признат, законът ще принуди неправителствени организации и медии, които получават над 20% задгранично финансиране, да се записват като " задгранични сътрудници ". Този ход беше отъждествен на сходно законодателство, въведено в Русия след началото на войната ѝ в Украйна. Там то се употребява за строго ограничение на инакомислието и активността на групите на гражданското общество.

Грузинската съпротива го назовава " съветски закон ", до момента в който ръководещата партия упорства, че законопроектът е просто заимствуван от американското законодателство. Законът в Съединени американски щати обаче има основни разлики. Докато този в Русия дефинира като " задграничен сътрудник " всяко съдружие или медия, които са взели даже и минимална сума финансиране от задгранични източници, в Съединени американски щати условието е да има и задграничен надзор върху активността.

" Грузия няма да се поддаде на повторна съветизация! ", написа прозападният президент Саломе Зурабишвили в обществената мрежа X.

Грузинският законопроект провокира всеобщи митинги още при първото си показване предходната година, в резултат на които държавното управление го отдръпна.

Новият законопроект е еднакъв с миналогодишния съгласно ръководещата партия " Грузинска фантазия ", като единствената смяна в него е, че терминът " задграничен сътрудник " ще бъде сменен с " организация, преследваща ползите на непозната мощ ". Също по този начин вместо " за задграничните сътрудници " законопроектът към този момент е " за бистрота на задграничното въздействие ".

Законът ще даде необятни надзорни пълномощия на управляващите и ще вкара евентуални наказания за неопределени престъпни действия.
Какво се случи в Народното събрание
По-рано в Народното събрание се стигна до конфликти, откакто опозиционният народен представител Алеко Елисашвили атакува член на ръководещата партия, до момента в който той се опитваше да показа законопроекта.
 Алеко Елисашвили по време на митинга в понеделник
Елисашвили удари с пестник Мамука Мдинарадзе , водач на парламентарната група на " Грузинска фантазия ", което провокира безпорядък в Народното събрание. Мдинарадзе наподобява е останал незасегнат от нападението, като след къса отмора се върна отпред на съвещание на комисията по правни въпроси.
Как протече последният митинг
По-късно вечерта към 5000 души се събраха на митинг пред постройката на Народното събрание с искане управляващите да се откажат от законопроекта. Някои от протестиращите влязоха в конфликти с органите на реда, заяви Министерството на вътрешните работи. Общо 14 стачкуващи са били задържани, а един служител на реда е бил ранен.

След като бъде утвърден от комисията по правни въпроси, която е доминирана от " Грузинска фантазия ", и нейните съдружни съдружници, законопроектът ще премине на първо четене в Народното събрание.

Повечето протестиращи се разотидоха вечерта на 15 април, откакто деятели ги приканиха да се върнат на 16 април за идващото парламентарно съвещание.

Грузия е самостоятелна страна от 1991 година, като до тогава е част то Съюз на съветските социалистически републики. От 2012 година насам тя се ръководи от партията " Грузинска фантазия ", учредена малко преди изборите тогава от Бидзина Иванишвили .

Той е милиардер, натрупал благосъстоянието си по време на приватизацията в Русия . Иванишвили става министър председател за година, след което два пъти афишира, че напуща политиката, само че критиците му имат вяра, че на процедура той продължава да управлява ръководството в страната.

Иванишвили постоянно е упрекван, че е непосредствен до Русия. В същото време държавното управление на " Грузинска фантазия " подаде през 2022 година молба за.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР