Хиляди деца се лекуват в спешни отделения всяка година, след

...
Хиляди деца се лекуват в спешни отделения всяка година, след
Коментари Харесай

Хиляди деца попадат в болница заради този малък предмет

Хиляди деца се лекуват в незабавни отделения всяка година, откакто са погълнали или акумулатори вид бутон, или акумулатори с литиеви монети. И двата типа акумулатори са дребни, лъскави и привлекателни за децата. И двете могат да причинят огромни пострадвания, в случай че се забият в носа или ухото на дете, и евентуално даже гибел, в случай че бъдат погълнати, алармират от Активни консуматори.

Какво съставляват бутонните и литиево-монетните акумулатори?

Бутонните акумулатори и литиево-монетните акумулатори не са изцяло идентични, само че и двете са дребни кръгли акумулатори, които зареждат доста електронни устройства. Те се намират на всички места към нас: в отдалечени, термометри, игри и играчки, слухови апарати, калкулатори, везни за баня, ключодържатели, часовници и електронни бижута, мигащи обувки и облекла, фотоапарати, празнични украси, безпламъчни свещи, музикални приветствени картички.  

Продуктите, предопределени за деца, може също да съдържат акумулатори вид бутони или литиеви монетни акумулатори, като да вземем за пример някои игри и играчки и мигащи обувки, дрехи и бижута. Как тези акумулатори могат да наранят деца? Когато влезе в контакт с телесни течности, батерията генерира ток. Той произвежда дребни количества натриев хидроксид, мощно корозивно вещество, сходно на луга. Ако батерията заседне някъде в тялото, лугата прогаря дупка на това място. Обикновено следва зараза. Резултатът може да бъде съществено пострадване и заболяване, дълготрайно увреждане или даже гибел.

Какво би трябвало да създадат родителите? 

Родителите и лицата, които се грижат за тях, не би трябвало да одобряват, че всеки захранван с акумулатори артикул, който влезе в дома им, е безвреден за приложимост от деца. В доста артикули, да вземем за пример, батерията е елементарно налична или може да изпадне, когато продуктът бъде изтърван. Уверете се, че отделенията за акумулатори на всички електронни детайли са добре закрепени и залепени. Когато сменяте батерия вид бутон или литиева монета, имайте поради, че тя стопира да зарежда устройството доста преди да се изтощи. И по този начин, това, което считаме за " мъртва " батерия, към момента има заряда, с цел да навреди на детето, в случай че попадне в ухото, носа и гърлото му или в канала за преглъщане. Колкото по-високо е напрежението на батерията (3V или 1,5V), толкоз по-бързо е пострадването. За да изхвърлите безвредно тези акумулатори, увийте ги в лента и неотложно ги рециклирайте или ги поставете във външна кофа за отпадък.

Симптоми

 Когато дете погълне такава батерия, признаците може на практика да липсват или да са сходни на тези при елементарна зараза. Това може да бъде предизвикателство за здравните експерти, които правят оценка детето. Когато батерия вид бутон или литиева батерия вид монета се сложи в носа или ухото, може да има видим дренаж или болежка. Тъй като тези признаци не са неповторими за пострадванията на батериите с копчета и хората, които се грижат за тях, може да не видят по какъв начин детето се хваща за батерията, може да има забавено диагностициране и даже по-големи пострадвания.

Батериите, сложени в носа или ухото, могат да причинят огромни вреди на структури като тъпанчето и носната бариера. Изгарянията с луга могат да доведат до инфекции и в някои случаи до трайно увреждане на дишането, обонянието и слуха. Когато попадне в хранопровода, лугата, създадена от електрическия ток, бързо провокира изгаряния на това място. Хранопроводът и околните структури в гръдния панер могат да бъдат повредени, в това число трахеята, белите дробове и огромните кръвоносни съдове.

Обикновено последват съществени инфекции и кървенето, породено от увреждане на кръвоносните съдове, може да сътвори незабавна, животозастрашаваща неотложност. Оцелелите могат да имат увреждане за цялостен живот. Ако подозирате, че детето ви е погълнало батерия вид бутон или литиева батерия, дайте му 2 супени лъжици мед, стига да е на възраст над 12 месеца и може да гълтам течности.

Можете да дадете до 6 дози мед с период от към 10 минути. НЕ давайте на детето си нищо друго за ястие или пиянство. Ако детето ви повърне, НЕ предлагайте друга доза. НЕ отлагайте превозването до болничното заведение за приемане на мед. Веднага заведете детето си в незабавно поделение!

Как да предпазим децата?

Пълзящите бебета и дребни деца постоянно поставят предмети в устата си. Поради това има няколко неща, които можете да извършите, с цел да намалите риска от произшествия. Потърсете акумулатори в предпазена от деца опаковка. Има и един тип литиева монетна батерия с горчиво покритие, което възпира преглъщането. Уверете се, че отделенията за акумулатори са предпазени, изключително за постоянно употребявани детайли като отдалечени ръководства и ключодържатели.

Помислете дали да не ги залепите с тиксо за спомагателен пласт сигурност. Знайте какви продукти във вашия дом съдържат акумулатори вид бутон и литиеви акумулатори вид монета, в това число играчки, калкулатори и игри на по-големи братя и сестри. Съхранявайте предмети, които употребяват тези акумулатори, надалеч от обсега и, в случай че е допустимо, отвън полезрението.

Например, дръжте термометри или отдалечени устройства в несъмнено чекмедже или долап, когато не се употребяват. Закачете ключовете високо на куките. Ако някой получи музикална картичка, извадете батерията преди да позволите на децата да я държат в стаята си. Напомнете на по-големите братя и сестри да държат нещата си надалеч от пода. Уверете се, че доставчиците на грижи за деца и членовете на фамилията са осведомени с опасенията за сигурност. Запишете си телефонния номер за незабавни случаи. Изхвърлете или рециклирайте старите акумулатори незабавно.

Дори батериите, които са " мъртви “, могат да бъдат рискови. За да изхвърлите безвредно бутонните и литиево-монетните акумулатори, увийте ги в тиксо и ги поставете във външна кофа за отпадък. Говорете с децата си за сигурността. Ние учим децата да се държат за ръце и да гледат в двете направления, когато пресичат улица и че печката е гореща.

По същия метод можем да ги научим, че боравенето с батериите е за възрастни. Говорете и с по-големите деца, с цел да се уверите, че наблюдават предметите отговорно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР