Останки на гигант бяха открити при спасителни разкопки на частен

...
Останки на гигант бяха открити при спасителни разкопки на частен
Коментари Харесай

Откриха скелет на гигант при разкопки за строеж в община Средец

Останки на колос бяха открити при избавителни разкопки на частен парцел в с. Дебелт, община Средец.

Заради предстоящ градеж на къща там екип археолози, управителен от доцент доктор Иво Д. Чолаков и Красимира Костова, разкри и изследва 21 гроба; съгласно учените те са се натъкнали на периферията на Западния некропол (II – III век) на римската колония Деултум, пишат на страницата си от Archeologia Bulgarica. В най-интересния гроб № 10 е положен скелет с дължина 2,20 м, без блага.

Около стъпалата са открити цинтове от обувките. Вероятно приживе индивидът е страдал от гигантизъм или друго рядко заболяване, само че това ще се посочи след идното костно проучване.

На антроположката доцент Виктория Русева ще бъдат предоставени и още най-малко два скелета – от Южния некропол на колонията, където същият екип разкри 30 гроба (II век сл. Хр.). В един от тях бяха открити скелетите на двама души, обърнати един към различен, като че ли са желали да останат дружно и след гибелта. Дали са били влюбени приживе, няма по какъв начин да се разбере, само че антропологичното проучване ще откри пола, възрастта и вероятно повода за гибелта на двойката. Интересен подробност е, че всеки от тях е бил заровен с една монета тъкмо под брадичката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР