Хидрастис представлява древно многогодишно растение, което произхожда от гористите местности

...
Хидрастис представлява древно многогодишно растение, което произхожда от гористите местности
Коментари Харесай

Хидрастис

Хидрастис съставлява антично многогодишно растение, което произлиза от гористите местности на Канада и Съединени американски щати. За огромна част от американците хидрастисът е първото растение, което си показват, когато стане въпрос за билки.

В наши дни хидрастис е третото по размер на продажби растение. Събира се най-вече от естествените местонаходища, само че през последните години това се прави извънредно деликатно, тъй като съществува риск от изгубване на скъпото растение.

История на хидрастис

Хидрастис от дълго време се употребява като лекарство от американските индианци. Чероките и други племена са го смесвали с мечешка мехлем и са го употребявали като средство против инсекти. Те го употребявали и за лекуване на рани, възпаления, болки в ухото, язви, стомашни и чернодробни болести.

В Европа хидрастис е въведен през 1760 година. През 19 век билката се трансформира в обичана на мнозина лекари. В началото на 20 век хидрастисът става основна съставна част на известното лекарство, наречено Златно здравно изобретение. В наши дни известността на това растение е застрашена, заради изгубването му като тип в природата.

Състав на хидрастис

Хидрастис е богат на алкалоидите канадин, берберин и хидрастин. В състава му влизат етерично масло, захари, албумин и лигнин.

Избор и предпазване на хидрастис

 Хидрастис

В множеството щати събирането на хидрастис от естествената му среда е неразрешено. Растението може да се култивира в нашата страна, само че при изискване, че се подберат подобаващи за задачата условия.

Средновисоки планински ливади и селскостопански площи в покрайнините на широколистните гори в Родопите и Стара планина са подобаващи. Необходимо е местностите да са с влажни, само че добре отцедливи почви. Продукти с хидрастис могат да се закупят от разнообразни профилирани магазини.

Ползи от хидрастис

Хидрастис е натурален мощен антибиотик, който непосредствено минава в кръвоносната система и отстранява инфекциите. Той подкрепя възобновяване на черния дроб и оказва помощ още при първите признаци на грип и простуда.

Външно хидрастис се употребява за лекуване на акне, промивки на очите, херпес, екзема, кожни проблеми и гнойни възпаления. С лечебни цели се употребяват най-вече корените на растението. Те се употребяват при разнообразни проблеми и положения.

Хидрастис е чудесно антибактериално средство, унищожава разнообразни бактерии и вируси. Поради тази причина е извънредно ефикасен при вирусни и бактериални болести.

По отношение на кръвоносната система, билката укрепва стените на кръвоносните съдове и лекува хемороиди. Контролира изобилна менструация и следродилно кървене, както и разнообразни менструални разстройства.

 Стомашни проблеми

Хидрастис оказва удобно въздействие и върху храносмилателната система. Той се ползва при хронично инфектиране на дебелото и правото черво, колит, диспепсия, запек, гастрит, пептични язви и загуба на вкус. Намалява гастритно инфектиране, усилва храносмилателната секреция.

Хидрастис подтиква бъбреците, оказва помощ при инфекции на пикочните пътища, укрепва имунната система. По отношение на дихателната система се употребява при възпаления на белите дробове, инфекции.

Билката подтиква интензивността на панкреаса, подкрепя работата на далака, лимфната система и дебелото черво.

Хидрастис е ефикасен при нощно изпотяване, алкохолизъм, повръщане и чернодробни болести. Облекчава ревматични и мускулни болки.

Използва се и като вода за уста с доста положително антисептично деяние при инфектиране на гърлото, тонзилит, инфектиране на венците. Използва се и за вагинални промивки при инфектиране на яйчниците и бяло течение.

Вреди от хидрастис

Не се предлага нескончаем банкет на хидрастис и огромни дози от билката. Хората от третата възраст и децата би трябвало да одобряват дребни дози.

Забранена е използването му при бременност. Приемът на недопечен хидрастис може да докара до инфектиране на лигавиците и поява на язви.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР