ХI-то издание на международния ученически конкурс с мото Който спаси

...
ХI-то издание на международния ученически конкурс с мото Който спаси
Коментари Харесай

Този декември: Филм за доблест и геройства в Бургас, чрез посланията на младежи

ХI-то издание на интернационалния училищен конкурс с мото „ Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика “ продължава да надгражда своя креативен капацитет.

След като в продължение на години стотици младежи от България и света потвърдиха с творбите си, че изкуството съживява красивата памет на героични събития и доблестни хора и възпитава в морални полезности, в този момент Центърът за еврейско-българско съдействие „ Алеф “ слага идната стълба:

На базата на най-хубавите произведения през миналите 10 издания на учениците, следва да бъде основан игрален късометражен филм.

Той към този момент е в развой на монтаж, а работното му заглавие е „ Приятелството е избавление “. Това заяви в ефира на Дарик, създателят на интернационалния конкурс и ръководител на „ Алеф “ – Алберта Алкалай.

„ Снимките се организираха в Бургас. Творчески началник на лентата е огромният български режисьор маестро Иван Ничев. Той е режисирал над 15 кино лентата, притежател на голям брой награди. Известен е с трилогията „ Пътуване към Ерусалим “, „ След края на света “ и „ Българска рапсодия “, номиниран в чуждоезиковата селекция за премиите „ Оскар “. Радвам се, че съумях да го запаля по концепцията и той одобри поканата ми да бъде началник на нашия план. Актьорите във кино лентата са млади бургазлии, одеве приключили НАТФИЗ. А историята също е младежка. По един актуален метод и като алена нишка сред поколенията, напомня събитията от преди повече от 80 години. Тя демонстрира, че Бургас не е град единствено на хубави плажове и архитектура, само че и град на свободния, вселенски дух, в който толерантността и положителното преобладават над омразата “, описа още моторът на концепцията.

Тя повдигна завесата към сюжета, в който е преплетен и злокобен акт от актуалната история – атентатът на летище Бургас през 2011г. Премиерата следва още на 15 декември т.г. в трагичен спектакъл „ Адриана Будевска “.

„ Идеята на този филм е да обиколи света и от устата на младежи към младежи да бъде загатната историята за спасяването на българските евреи, в частност бургаските и да предизвика интерес. Всички тези хора в Европа от огромните и мощни страни, да погледнат към нашата дребна страна, която не се слави с доста благосъстояния, само че се слави с най-съществения запас – човечността “, сподели още Алберта Алкалай.

Цялото изявление за ХI-то издание на интернационалния книжовен конкурс и посланията, които този филм ще занесе до разнообразни краища на света, чуйте в звуковия файл:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР