Хеймин Суним е един от най-обичаните и най-влиятелните будистки учители

...
Хеймин Суним е един от най-обичаните и най-влиятелните будистки учители
Коментари Харесай

Всеки прилича на прасе в очите на прасето - ХЕЙМИН СУНИМ

Хеймин Суним е един от най-обичаните и най-влиятелните будистки учители в Южна Корея. Книгите му, продадени в над 3 милиона екземпляра, с изключение на наръчници по медитация, са и скъп асистент в оправянето с провокациите на всекидневието.

Когато сте уплашени, давайте си сметка за напрежението. Когато сте раздразнени, давайте си сметка за раздразнението. Когато сте ядосани, давайте си сметка за гнева. Щом започнете да ги осъзнавате, към този момент не сте изгубени в тях.

Напъхвам се във вагона на метрото. Навсякъде към мен има хора. Мога или да се раздразня, или да реша, че е смешно, тъй като не ми се постанова да се държа. Хората реагират друго на една и съща обстановка. Ако се вгледаме по-внимателно, ще забележим, че не обстановката ни тормози, а методът, по който гледаме на нея.

Не се мъчете да излекувате раните си. Просто сипете малко време в сърцето си и чакайте. Когато са подготвени, раните ви сами ще се излекуват.

Според една фамозна будистка сентенция всеки наподобява на Буда в очите на Буда и всеки наподобява на прасе в очите на прасето. Това значи, че светът се възприема съгласно положението на мозъка. Когато мозъкът е щастлив и съпричастен, подобен е и светът. Когато мозъкът е изпълнен с отрицателни мисли, светът също наподобява отрицателен. Когато се чувствате претрупани и заети, не забравяйте, че не сте безсилни. Когато мозъкът ви е неподвижен, светът също е неподвижен.

Една доста съвременна алтернатива: Има безчет телевизионни канали, само че нищо забавно за гледане. Изобилието от избори прави индивида трагичен.

Преки пътища към щастието: Първо – престанете да се сравнявате с другите. Винаги ще откриете някой по-богат, по-умен, по-красив. Второ, престанете да бързате да стигнете някого или нещо. Няма да можете да се насладите на нищо, в случай че бързате. Трето, успокойте заетия си разум. Когато мозъкът е неподвижен, светът наподобява спокоен и изпълнен с наслада.

Запишете на лист всичко, което ви подлага на стрес. Избройте всичко, което би трябвало да извършите, в това число и дребни неща – поливане на цветята, отговаряне на имейли. Сега всички мотиви за стрес са изложени на хартия, отвън мозъка ви. Така че довечера се отпуснете. Кажете си, че на следващия ден ще се заемете с нещата от листата – едно по едно, започвайки с най-лесните. Когато на сутринта отворите очи, мозъкът и тялото ви ще бъдат подготвени. Гарантирам ви го.

Не отстъпвайте пред рецензията. Научете се да отхвърляте казаното от хора, които не ви познават. Наличието на критици значи, че делата ви притеглят вниманието на другите. Имайте кураж и продължете по пътя, по който вървите.

За да продължите да вършите работата си дълго време, не гледайте на нея просто като на работа. Възприемайте я като източник на наслаждение. Пътят към щастието лежи освен в намирането на подобаващата работа, само че и в научаването да се радвате на това, което работите.

Семейство се разхожда измежду нападали есенни листа. Таткото подвига на ръце петгодишния си наследник и момчето го обсипва с целувки. Майката гледа с усмивка на разположение. Ако намерим време да се огледаме, ще забележим, че сме заобиколени от чудни моменти.

Когато би трябвало да вземете значимо решение, не губете съня си поради него. Просто глътнете специфичното хапче, наречено „ време ”, и чакайте. Два или три дни по-късно отговорът ще пристигна самичък, до момента в който се събуждате, вземате душ или разговаряте с другар. Повярвайте на подсъзнанието си и си дайте време.

Намислили ли сте нещо? Разходете се на слънце. Под топлите лъчи на слънцето мозъкът ви ще отдели серотонин, който успокоява мозъка. Ако оставите мозъка да се задържи върху въпроса, без да се мъчи да откри отговор, решението ще се появи единствено.

Светът ще продължи да се върти и без вас. Освободете се от концепцията, че вашият път е единственият, че вие сте единственият, който може да го реализира.

Разочаровало ли ви е нещо? Накарало ли ви е да изпитате горест? Училището на живота се пробва да ви даде значим урок. Когато се чувствате подготвени, намерете време да разберете урока.

Ако атакувате някого, значи се боите.

Приятел стартира да приказва за някого, който не харесвате, и вие се съгласявате изцяло с него. Но в това време несъзнателно се питате: „ Дали той не приказва и за мен по този метод в мое неявяване? ”. Клюките могат да бъдат пречистващи за момента, само че се разнасят бързо и може да ви ухапят.

Моралният пурист, който бърза да съди другите, постоянно не вижда личните си дефекти.

Излезте на открито и намерете някакъв камък, сложете го в хола си и му обръщайте внимание всякога, когато минавате край него. След два месеца това ще бъде най-важният камък в света. Защото му посветихте внимание.

Когато ви се възхищават хора, които не ви познават добре, те виждат своята проектирана заблуда, а не същинският ви аз. Обратно, когато хората ви познават, ви почитат, това най-вероятно е, тъй като го заслужавате.

Някои питат дали преглъщането на гордостта е самопризнание за проваляне. Не мисля. Смирението е знак за вътрешна мощ и мъдрост. Когато преглъщате гордостта си, същинското другарство става допустимо. Ние можем най-накрая да се чуем взаимно и да решим проблемите си.

Ако би трябвало да обобщя накратко живота на множеството хора, обобщението ми ще бъде безкрайна опозиция против това, което е. Ако би трябвало да обобщя накратко живота на прояснен човек, обобщението ми ще бъде цялостно приемане на това, което е. Когато възприемаме действителността, светът забавя движение и разкрива същинското си лице.

Вместо да повтаряте „ Това е извънредно! Това е извънредно! ”, се вгледайте право в ужасното възприятие. Спокойно. Разгледайте възприятието. Виждате ли непостоянната му природа? Оставете възприятието да си тръгне, когато го изиска.

Всичко в тази галактика е мимолетно. И защото е мимолетно, то е скъпо. Прекарайте този скъп миг умно и прелестно.

Животът е като спектакъл. Дадена ви е роля. Ако тя не ви харесва, не забравяйте, че имате способността да изиграете ролята, която желаете.

Не се опасявайте от това, което сте, от боязън, че ще бъдете отхвърлени. Вашата уникалност е най-истинското, най-прекрасното нещо. Никога не се извинявайте, че сте такива, каквито сте.

Зрелостта идва с опита. Един от уроците на зрелостта е, че не трябва да одобряваме прекомерно съществено мислите си и би трябвало да се учим да обуздаваме егото си и да виждаме по-голямата картина. Да сме прави надалеч не е толкоз значимо, едвам сме щастливи дружно.

Когато ненавиждаме някого, ние мислим доста за него. Не можем да се откъснем и последователно започваме да постъпваме като него. Не позволявайте той да се трансформира в непрекъснат жител на сърцето ви. Изтръгнете го незабавно с записка, че му простите.

Когато чуете нещо, от което кръвта ви кипва, не отвръщайте незабавно с есемес или имейл. Мъдрият ще преспи с чутото. Емоционалната реакция постоянно води до резултат, за който съжаляваме.

Когато говорите неприятно за другите, наранявате повече себе си, в сравнение с тях – тъй като негативността е най-гръмка вътре във вас.

Хората споделят нараняващи неща, тъй като самите те са били наранени. Когато се сблъскате с някой раздразнителен и недоброжелателен човек, помислете си в каква ли нещастна обстановка попаднал.

Когато продължавате да се сблъсквате с някого, това може би е методът, по който светът ви приканва да се вгледате в себе си. Когато не харесвате някого, пробвайте се да разберете какво тъкмо не харесвате, вижте дали и вие самите нямате същия минус.

Недостатъкът, който забелязвате неотложно у някого, евентуално е и ваш минус. (Нещо у някого ви тормози през цялото време, тъй като вие имате същия минус.)

Според някои психолози щастието може да се реши с два елементарни въпроса. Първо, намирате ли смисъл в работата си? Второ, имате ли положителни взаимоотношения с хората към вас?

Както споделя Халил Джубран, обичайте се по този начин, като че ли сте две колони, поддържащи един и същи покрив. Докато гледате дружно към хоризонта оставете пространство сред вас и обичания. Без него ще задушите и ще изтощите любовта си.

Мястото, на което живеете, ви оформя. Живеете ли на място, уместно да преследвате фантазиите си?

Не позволявайте мнението на хората да дефинира кои сте. Вместо да се тревожите какво мислят другите, посветете се на фантазиите си.

Когато някой не ни харесва, това не е наш проблем, а негов. Не всички ни харесват. Това е проблем, единствено в случай че позволим да ни тормози.

Запишете на лист имената на местата, които желаете да видите, преди да умрете, хората, с които се надявате да се срещнете, концертите, които сигурно ще ви харесат, спортните надпревари, които копнеете да видите, заведенията за хранене, които би трябвало да посетите. Просто изпълнете желанията си едно по едно. Не е нужно някой да знае листата. Позволете си тази дребна загадка. Ще се почувствате добре, че вършиме нещо единствено за себе си.

Умът не може да мисли за две неща по едно и също време. Това значи, че една-единствена мисъл може да заема целия разум. Добро или неприятно, всичко произлиза от една мисъл. Ако внимаваме с мисълта, даже нещастията могат да бъдат избегнати.

Махатма Ганди: „ Мислете положително, тъй като мислите ви се трансформират в думи. Говорете положително, тъй като думите ви се трансформират в държание. Действайте положително, тъй като навиците ви се трансформират в полезности. Дръжте полезностите си положителни, тъй като те се трансформират в орис. “

Когато се вгледам надълбоко в себе си, съзнавам какво в действителност желая от другите – деликатни уши, които се вслушват в това, което споделям, благи думи, които признават моето битие и стойност, нежни очи, които одобряват минусите и съмненията ми. Решен съм да бъда този човек за хората към мен.

Поставете си цел за седмицата. Има огромна разлика сред това да имаш и да нямаш цел. Всяко доста достижение може да се наблюдава до една-единствена мисъл.

Не избирайте специалността си съгласно това, което ще си помислят другите за избора ви. Истината е, че другите хора не мислят чак толкоз доста за вас. Ако смятате, че нещо ви доставя наслаждение, не се замисляйте прекомерно. Просто го направете.

Животът от време на време ни прави подли пасове по аргументи, които не можем да проумеем. Но не се отчайвайте. Не сме сами. Можем да го преживеем. Това също ще отмине като лятната горещина.

Мъдрите не се борят със света. По най-спокоен и палав метод те просто въплъщават истината, че са едно с него.

Животът ни учи посредством грешките ни. Когато сгрешите, просто се запитайте какво е трябвало да научите от грешката си. Когато приемем сходни уроци със примирение и признателност, израстваме още повече.

Безкористното и положително сърце отваря вратата към щастието. Ако имате неприятен ден, потърсете метод да помогнете на някого. И най-малкият жест на помощ ще ви накара да се почувствате по-добре.

Вместо да сте най-умният човек в стаята, бързащ да подлага на критика другите, бъдете сърдечният другар, който сближава хората и споделя с тях. Бъдете дружелюбният комшия, кадърен да почувства страданието на другите.

Ако си мислите, че сте по-висш или по-нисш от някой различен, посред ви се издига невидима стена. Третирайте другия като остарял другар, който не сте виждали от доста време. Когато свалите гарда си, той ще направи същото.

Когато критикувате някого, вижте дали не го вършиме от злоба. Критиките ви разкриват повече неща за вас, в сравнение с си давате сметка.

източник: framar.bg

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР