Херо Мустафа от Калифорния ще бъде новият извънреден и пълномощен

...
Херо Мустафа от Калифорния ще бъде новият извънреден и пълномощен
Коментари Харесай

Херо Мустафа е новият посланик на САЩ в България

Херо Мустафа от Калифорния ще бъде новият ексклузивен и пълномощен дипломат на Съединени американски щати в България, стана ясно от известие на Белия дом.

Тя е номинирана за поста от президента Доналд Тръмп. Мустафа ще размени Ерик Рубин, който напуща страната ни, с цел да поеме по-висока позиция.

Родената през 1973 година жена произлиза от кюрдско семейство от Ербил, Ирак. Баща й е бил съперник на режима на Саддам Хюсеин, като семейството бяга от родината си през 1976 година, когато получава право на леговище в Съединени американски щати. Преди това две години от детството си Мустафа прекарва в лагер за бежанци.

Тя има бакалавърска тапия от Джорджтаунския университет и магистърска от Принстън. Кариерата на Мустафа стартира в неправителствения бранш, като работи в Босна, преди да постъпи във външното министерство, където е била на разнообразни позиции по линия на човешките права, връзките с Иран и Ирак и други страни. Съветвала е вицепрезидента Джо Байдън по въпросите на Близкия Изток, а през последните години е била втори човек в задачата на Вашингтон в Лисабон.

Владее 9 езика, измежду които арабски, съветски, хинди и фарси, а историята ѝ-от емиграцията до кариерата в дипломатическия корпус се трансформира в документален филм – „ Американски герой”.



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР