Хенри Кисинджър - учен, държавник и знаменит дипломат, който разполагаше

...
Хенри Кисинджър - учен, държавник и знаменит дипломат, който разполагаше
Коментари Харесай

Западни издания в памет на Хенри Кисинджър: Съветваше US президенти, оформяше глобалната политика

Хенри Кисинджър - академик, общественик и популярен посланик, който разполагаше с невиждано въздействие върху американската външна политика по времето на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд и който по-късно, в качеството си на съветник и публицист, оформяше световната политика и бизнес с мненията си в продължение на десетилетия, умря на 29 ноември в дома си в Кънектикът. Той беше на 100 години, написа в. " Вашингтон пост ".

Кисинджър е единственият човек в историята, който едновременно е бил по едно и също време консултант на Белия дом по въпросите на националната сигурност и държавен секретар - в това си качество той имаше подобен надзор върху американската външна политика, какъвто рядко има някой, който не е президент на Съединени американски щати, акцентира американското издание.

Колосът на американската дипломация Хенри Кисинджър, който беше държавен секретар при президентите Никсън и Форд, умря на 100-годишна възраст, написа в. " Таймс ".

Британското издание обръща внимание на обстоятелството, че Кисинджър е съдействал за края на американското присъединяване във Виетнамската война, че беше последният жив член на държавното управление на Никсън и че през 1973 година е станал лауреат на Нобеловата премия за мир.

Кисинджър, който е прочут най-много с това, че е бил държавен секретар по времето на Ричард Никсън, продължи да бъде зает с интернационалната политика и откакто навърши 100 години, написа в. " Дейли телеграф ", като напомня, че дипломатът се срещна с китайския водач Си Цзинпин в Пекин през юли тази година.

Кисинджър претърпя оставката на Никсън през 1974 година и продължи да е държавен секретар и по времето на приемника му Джералд Форд, напомня английското издание.

Влиянието на Кисинджър в американското държавно управление понижа при идващия президент републиканец Роналд Рейгън и той се пренасочи към присъединяване в събития, работа в частния бранш и писане на книги, написа още " Дейли телеграф ".

Знаменитият посланик е давал препоръки на десетина президенти в течение на дългата си кариера, в това число и на Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в, отбелязва в. " Гардиън ".

В. " Индипендънт " също обръща внимание на обстоятелството, че Кисинджър беше последният жив член на държавното управление на Никсън.

Британското издание се концентрира и върху някои детайли от биографията на починалия посланик, като да вземем за пример това, че през 1938 година той бяга със фамилията си от нацистка Германия, а шест години по-късно се връща там като част от американските въоръжени сили.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР