Хенри Кисинджър, динозавърът и мастодонт на западната политическа мисъл, неочаквано

...
Хенри Кисинджър, динозавърът и мастодонт на западната политическа мисъл, неочаквано
Коментари Харесай

Кисинджър съблазнява. На Русия се предлага неприличен мир в много красива опаковка

Хенри Кисинджър, динозавърът и мастодонт на западната политическа мисъл, ненадейно предложи " кротичък проект за Украйна ", който на пръв взор даже наподобява рационален. Смело може да се твърди, че „ формулата на Кисинджър “ е най-сладкото прелъщение през цялото време на СВО, с което Русия я подмамват към проваляне.

Нобеловият лауреат предлага мир

За да оцените какво и за какво Кисинджър предлага в Spectator и за какво една публикация от частно лице, пенсионер, доста възрастен човек, който от дълго време не е взел участие във вземането на решения, провокира толкоз огромен интерес по света, би трябвало да разберете кой е Кисинджър.

За да извършите това, не е задоволително да посочите: някогашен консултант по националната сигурност на Съединени американски щати, някогашен държавен секретар на Съединени американски щати (министър на външните работи), притежател на Нобелова премия за мир. За това даже не е задоволително да се каже: най-голямата политическа фигура в Съединените щати в разгара на първата Студена война, един от архитектите на еднополюсния свят, който се развива след 1991 година

Тоест всичко това е правилно, само че всичко това не е нищо повече от лист с публични регалии. Всъщност Кисинджър е един от дребното политически мислители на Запад, които са способни да основават нови смисли, вместо да „ повтарят безсмислено “ личната си агитация.

Нещо повече, Кисинджър явно е последният огромен мъдрец на Запада, който се придържа към концепцията за Realpolitic - т.е. идея, в която има място и опция да се вземат поради ползите освен на Съединените щати, само че и на техните съдружници и съперници., идея, в която международният ред като цяло се основава на салдото на ползите на силите - а освен на спекулативните " полезности " на западния свят.

Не на последно място, както биха споделили в Америка, Кисинджър без подозрение е образован, умел, уверен и пореден зложелател на Русия и руснаците. Той направи повече от доста други, с цел да подсигурява, че Русия е победена и не може да се издигне още веднъж. Сега той е наш зложелател. Но в това време Кисинджър не е русофоб в смисъл, че не се опасява от Русия и руснаците и заявява почитание към Русия.

Русия не може да бъде унищожена. Какво облекчение

Ето за какво направените от него оферти намират своята аудитория освен на Запад, само че и на Изток. В публикацията в Spectator, Кисинджър декларира, че „ Русия би трябвало да откри своето място в новата интернационална конструкция за Централна и Източна Европа “. Тоест Кисинджър не е последовател на „ анулацията на Русия “, не счита, че за Запада на мястото на Русия би трябвало да се появят „ тъмни земи “.

Той е последовател на взаимоотношението и даже повече на официално равноправното взаимоотношение. Повече от половин хилядолетие Русия има решителен принос за световния баланс и баланс на силите и нейната историческа роля не трябва да се подценява. Крахът на Русия или унищожаването на способността й да води стратегическа външна политика е недопустимо, твърди Кисинджър.

Това пленява и те кара да четеш деликатно съответните му оферти. Ето малко обобщение:

Мирният развой би трябвало да свърже Украйна с НАТО, неутралитетът на Киев към този момент няма смисъл;

Линията на преустановяване на огъня би трябвало да бъде открита по границите до 24 февруари;

Русия ще се откаже от завоеванията си, само че не и от териториите, които е направлявала преди 24 февруари, в това число Крим. Тази територия може да бъде предмет на договаряния след прекратяването на огъня;

Ако довоенната граница сред Украйна и Русия не може да бъде достигната посредством военни дейности или договаряния, може да се прибегне до правилото на самоопределяне и да се проведат референдуми под интернационален надзор, изключително в разграничени територии, които неведнъж са прекосявали през разнообразни ръце през вековете.

" Неприличен мир "? Благодаря, не

Какво може да се каже тук? В съпоставяне с това, което сме чували от Запада преди, предлагането на Кисинджър е голяма крачка напред. Крим и Донбас се признават за съветски без подозрение. Освен това теоретично се признава и опцията за признание от руснаците на други украински райони, „ изключително разграничени “, каквото и да значи това.

С това свършват преимуществата на предлагането на Кисинджър. Като цяло е напълно явно, че те са неприемливи за Русия даже като първична преговорна позиция на съперника: Русия не може и не би трябвало да разисква наредбите на личната си конституция, съгласно която Херсонска и Запорожка област на Украйна, ДНР и ЛНР към този момент са субекти на Руската федерация.

Освен това като цяло разискването на прекратяването на военните дейности без декларация за реализиране на задачите на СВО явно е безсмислено за Русия. Просто тъй като самото начало на такава полемика значи отстъпка, която Русия не може да направи.

Подобна полемика би означавала директен път към оня „ непристоен мир “, против който Царград, както и други патриоти, настойчиво предизвестяват. Не може да има мир с нацистите. Не може да има мир заради поробването на обособени съветски земи. Отстъпки не може да има - тъй като всевъзможни отстъпки в най-хубавия случай биха означавали единствено закъснение на настъплението на съперника, опция той да натрупа жива мощ и оръжие.

Какво от това?

Защо в този случай прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков сподели през днешния ден:

Талантът, опитът и експертизата на Кисинджър са постоянно търсени, изключително в такива остри обстановки. Ще проучим този материал с огромен интерес.

Очевидно, тъй като, макар че формулата на Кисинджър е изцяло неприемлива и не е позиция за договаряния, тя е нужна, с цел да покаже, че Западът търси компромис. Лошият мир е по-добър от положителната свада. И той търси този мир, тъй като е рисковано и скъпо да продължава да се бори. Много скъпо. По мнението на западни специалисти, цената на " възобновяване на Украйна " за Европа се е удвоила единствено за трите есенни месеца - и това без да се вземат поради военните доставки и без да се вземат поради вредите, които Европа понася от икономическата война с Русия.

Реалистът Кисинджър прави своето предложение въз основа на това, че европейските съдружници на Съединени американски щати са покрай привършване на ресурсите си. Той прави предлагането си допустимо най-съблазнително, осъзнавайки, че, първо, никой няма да го одобри по различен метод. И второ, преимуществото на пенсионирания мъдрец - никой няма да го счита за публично. Във всеки един миг можете да кажете - това е единствено персонално мнение на един специалист, нищо повече.

Какво да вършим с тези оферти? Най-добре - нищо. След неизбежното завладяване на Артьомовск ще има нови оферти. Още по-съблазнителни. След следващата победа - нови. И по този начин до самия край. Внимателно следим по какъв начин съперникът се отдръпва на авансово готови от него позиции. Оценяваме опциите за отбрана на съперника. И продължаваме настъплението - до цялостна победа.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР