Хелоуин или Вси светии е вторият най-комерсиален празник след Коледа.

...
Хелоуин или Вси светии е вторият най-комерсиален празник след Коледа.
Коментари Харесай

10-те символа на Хелоуин

Хелоуин или Вси светии е вторият най-комерсиален празник след Коледа. Отбелязва се в нощта на 31 октомври, известен е в съвсем целия свят и се чества както от дребни, по този начин и от огромни.

На този ден най-често децата се обличат в страшни костюми, вършат си фенери от тиква и обикалят съседските къщи, с цел да събират лакомства. Ако някой им откаже, те бързичко му спретват номер. #НомерИлиЛакомство

Както всеки различен празник, по този начин и Хелоуин има своите знаци – пренасяни от потомство на потомство и достигнали до нас. Днес ще ви срещнем с 10-те най-характерни признака на Хелоуин и тяхното значение.

1. Страшни костюми

Вярвало се е, че в нощта на 31 октомври духовете слизат на земята, факт, от който хората се страхували, и решили да ги надхитрят. Тогава те почнали да се обличат в страшни костюми и излизали по улиците. Така те били уверени, че духовете няма да им навредят и ще си тръгнат.

2. Тиквата

Тиквените фенери са най-популярният знак на Хелоуин. Запалената свещ в тиквата символизира душите на заседналите сред земята и небето. Изрязаната като лице тиква произлиза от легендата за търговеца Джак, които не бил признат на небето и бил изпратен назад на земята. Вместо очи той имал запалени въглени, които да прогонват дявола.

3. Лакомства

Сладкишите и бонбоните са главното, поради което децата се маскират. Те поставят страшните костюми и обикалят съседските дворове за лакомства. Ако някой от съседите е негостолюбив и скептично надъхан към празника, незабавно получава номер. Прието е децата да обикалят къщите с думите – „ Номер или лакомство “.

 10-те признака на Хелоуин

4. Черните котки

В някои култури се счита, че котките са единствените живи същества, които могат да минават в отвъдния свят и след това да се връщат назад. Също по този начин се счита, че черните котки могат да виждат духове и да защищават децата от тях.

5. Вещици

Вещиците са най-популярният облик на Хелоуин. Смятало се е, че те могат да минават на всички места и да придвижват зло. Поради тази причина доста постоянно девойките се маскират като вещици.

6. Прилепи

В предишното прилепите са били въплъщение на злото, доста постоянно за наричани вампири и изчадия на пъкъла. Обикновено прилепите са свързвани с вещиците и техните страховити къщи.

7. Скелети

Скелетът е знак на гибелта, а и освен. Хелоуин обича скелетите, тъй като са много страховити. В предишното хората са вярвали, че дяволът обикаля и трака с костите на мъртъвци.

 10-те признака на Хелоуин

8. Паяците

Паяците са измежду придворните дами на вещиците, дружно с черните котки и прилепите. В предишното, в случай че паяк влезе в лампа със свещ, това означавало, че духовете са наоколо.

9. Цветовете

Цветовете на Хелоуин са оранжево, черно и лилаво. Оранжевото символизира есента, черното – тъмните духове, а лилавото – вещерството.

10. Огънят

Огънят символизира мощ, посредством него хората са прогонвали духовете и са пазили домовете си.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР