Хазартното лоби ще загуби около 500 милиона, ако бъдат приети

...
Хазартното лоби ще загуби около 500 милиона, ако бъдат приети
Коментари Харесай

Хазартът губи 500 млн., ако приемат промените на Симеонов

Хазартното лоби ще загуби към 500 милиона, в случай че бъдат признати препоръчаните промени от вицепремиера Валери Симеонов. Това показа в изявление за предаването „ Преди всички “ по БНР Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията във връзка на предлагането на вицепремиера Валери Симеонов за законови промени, с които да се забрани рекламата на хазарт и да се лимитират местата за продажба на лотарийни билети, което ще бъде подкрепено и от ГЕРБ, и от Българска социалистическа партия, стана ясно през вчерашния ден в Народното събрание.

„ Трябва да се направи опит да има ограничавания за хазартните
залагания. Хазартното лоби в Народното събрание не смее непосредствено да се конфронтира с водачите на двете политически обединения, а и самите водачи интуитивно виждат какъв брой великански е станал казусът, с цел да си разрешат да избягат от тематиката “, изясни Безлов.

„ И в двете огромни парламентарни групи хазартното лоби сигурно има въздействие, само че упованието ми беше, че на ниво ръководител на Българска социалистическа партия, заместник-председател на ГЕРБ, въпреки всичко не би трябвало да са постигнали някаква взаимозависимост. Така че, чисто политически, съгласно мен, вицепремиерът Симеонов съумя да сложи добре обстановката, т.е. той избегна едно типично опълчване сред обединенията и съумя да се контракти за директна поддръжка “.

Безлов заяви, че пазарът на лотарийни билети се е удвоил за последните години, като още преди 10 години е бил доста огромен: „ Още преди десетина години, когато говорихме на тази тематика, беше явно, че в България има свръхвисоко ползване на
хазартни услуги, тъй като всеки виждаше по какъв начин безусловно излизате от у дома, във вашия квартал има 1-2 игрални зали, децата залагат на футболни мачове, разяснява се какъв брой е изгубил, спечелил... Ако се опитаме отново да се съпоставяме с другите страни, тогава бяхме към 2% от Брутният вътрешен продукт и отново бяхме една от водещите страни, а в този момент сме 3% от Брутният вътрешен продукт и сме номер 1 в Европа. 3% е голямо число за страна като България “.

Безлов дефинира два съществени казуса в Закона: „ Първо, от една страна, стои казусът с хазартния туризъм. Аз мисля, че България би трябвало да се възползва от тази опция в туризма и тя някак си го е направила релативно дейно. Този сегмент би трябвало да се развива и поддържа от страната. Другият огромен проблем, който тези промени в Закона няма да обиден, е това свръхнаситеното предложение на
хазартни услуги на всички места в страната “.

Интервю: Лора Търколева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР