Хърватският епископ издава през 1861 г. сборника на братя Миладинови

...
Хърватският епископ издава през 1861 г. сборника на братя Миладинови
Коментари Харесай

Вицепрезидентът в хърватския град Джаково: Епископ Щросмайер е в олтара на българските будители

Хърватският свещеник издава през 1861 година сборника на братя Миладинови „ Български национални песни “

„ Името на свещеник Йосип Щросмайер е вечно записано в олтара на българските будители. Той е персона, която принадлежи на международната просвета и нематериалност. “ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства събралите се в катедралата „ Св. Петър “ в хърватския град Джаково за обичайното честване на Деня на националните будители. Йотова е в Хърватия по покана на Националната общественост на българите там.

Хърватският свещеник, възрожденски деятел и покровител Йосип Юрай Щросмайер финансира издаването на сборника на братя Миладинови „ Български национални песни “. Днес оригиналът се съхранява в музея „ Йосип Юрай Щросмайер “ и делегацията, водена от вицепрезидента Йотова, имаше опцията да се допре до него.

„ Началото на Българското възобновление стартира от една дребна брошура на хилендарския духовник Паисий. Преди своята независимост посредством своите просветители и духовници България извоюва своята църковна самостоятелност. В Българското възобновление вземат участие и велики персони от цяла Европа. Днес нашата респект е за архиепископ Щросмайер и неговата поддръжка за самостоятелна българска черква “, посочи в приветствието си Йотова. „ Благодарение на свещеник Щросмайер през 1861 година се издава сборникът на братя Миладинови „ Български национални песни “ – светиня за българския народ. Това не е единствено книга, а мощно оръжие за българско съзнание, българско самочувствие и българско самоопределяне “, акцентира вицепрезидентът. Тя напомни, че хърватският свещеник е подпомагал със стипендии млади българи, името му е измежду донорите на днешната Българска академия на науките.

В приветствието си Илияна Йотова посочи общото начало на българската и хърватската история, които стартират със святото дело на братята Кирил и Методий. За тях е отредено особено място в катедралата „ Св  Петър “. „ Многобройни са паметниците на глаголица в България, на глаголица е и Светото писание на Хърватия. Делото на Светите братя беше избавено от българския княз Борис, с цел да продължи посредством учениците им и да пребъде в наши дни. Тази история помним и предаваме на генерации “, уточни вицепрезидентът.

По-рано Илияна Йотова сервира венец на гроба на архиепископ Щросмайер.

Благодарност да посрещне посетители на такова високо равнище от България изрази архиепископът на Джаково – Осиечката архиепископия Джуро Хранич. Кметът на Джаково и регионалният шеф също приветстваха вицепрезидента.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР