Хърватия, Сърбия, Турция, България и Гърция са ТОП-5 дестинациите за

...
Хърватия, Сърбия, Турция, България и Гърция са ТОП-5 дестинациите за
Коментари Харесай

АТОР: България е в ТОП-5 дестинациите за ваксинационни турове в Русия

Хърватия, Сърбия, Турция, България и Гърция са ТОП-5 дестинациите за имунизационен туризъм в Русия. За това оповестява на си в обява от 09.02.2022 година Асоциацията на съветските туроператори (АТОР). Интересът на съветските жители към имунизирането в чужбина е предизвикан от това, че съветската ваксина „ Спутник V “ към момента не е приета от СЗО, а хората към този момент кроят проекти за пътувания по света през идните майски празници (Деня на труда и Деня на победата) и летния туристически сезон - 2022 година Справка в интернет демонстрира, че фактически редица съветски туристически организации оферират такива пътуванияв България, главно с дестинации Бургас, Варна и София.

За да научи повече за интереса на съветските туристи към имунизационните турове в страната ни, Радио България се свърза с Бургаската районна туристическа камара. Председателят на БРТК Деляна Цонева обаче остана учудена от това питане. Подобни турове са безусловно невъзможни поради въведените правила за имунизация у нас , беше безапелационна тя.



Тъй като в една от обявите на съветските организации прочетохме, че „ българското държавно управление е одобрило опцията чужденци да се имунизират гратис по време на престоя си в България “, взехме решение да попитаме основния секретар на РЗИ Бургас Мариана Кофинова дали въпреки всичко непознати туристи могат да се имунизират в България, само че и оттова чухме отговора:

„ Чужди туристи не! Могат да се имунизират единствено лицата, които имат непрекъснато, дълготрайно или краткотрайно престояване в страната, като показват съответния документ . “

Тъй като водата от извора е най-сладка, взехме решение да се обърнем непосредствено към някоя съветска туристическа компания и да проверим, какво ще ни предложат. Така се „ уредихме “ с тридневна екскурзия за двама на стойност 81 900 рубли (1856 лева). Но какво се предлага за тази цена?



„ Ваксината се прави гратис, само че ще ви съпровожда наш помощник. Това влиза в цената на пакета. В пакета също влизат самолетните билети. Ще ви посрещнем на аерогарата и ще ви закараме до хотела. На другата заран в хотела закусвате, взимаме ви от хотела и ви закарваме да ви имунизират. След имунизирането ви докарваме назад в хотела. На третия ден след закуската идва кола и ви откарва на аерогарата “, ни обясниха в московска туристическа организация.

Друга туристическа организация – от Санкт Петербург, показва на уеб страницата си, че непознати жители могат да се имунизират в България единствено посредством туристически оператори. Обадихме се и там, с цел да научим, какви тъкмо ваксини могат да ни предложат в България. Казаха следното:

„ Ваксините са или Johnson & Johnson, или Pfizer. Pfizer може да бъде бустерна, след две дози „ Спутник V “, само че след втората доза би трябвало да са минали не по-малко от 3 и не повече от 10 месеца. Така ще летите еднократно за Pfizer. А в случай че желаете две пълноценни дози, първо би трябвало да поръчате първата доза и летите, и след 21 дни летите повторно. “



След петминутно ровене по съветски конгреси научихме няколко места в Бургас и София, където слагат ваксини на съветски туристи без проблем. Свързахме се с медицински център в Бургас и попитахме дали биха сложили ваксина против Covid-19 на наши посетители от Москва.

„ Какво да ви кажа, ден за ден е със записване. Ако има останки, примерно. Няма по какъв начин да ви кажа за някакъв интервал напред… Тъй като не са поданици на България, в случай че имат шанс в дадения ден да има отворен флакон, ще ги набодем. Но единствено да дойдат и да отворим флакон, няма по какъв начин да стане. Това споделяме на всички. Ето, през днешния ден пристигна едно момче, напълно инцидентно, от Русия. Имаше, не ги изхвърлихме. Просто направихме на момчето, на шанс “ - ни дадоха отговор от медицинския център. След като запитахме, дали нашите посетители ще могат да избират сред Johnson & Johnson и Pfizer, прецизираха, че в случай че пристигна група, може да се отвори и избран флакон.

След този отговор взехме решение още веднъж да потърсим позицията на управляващите в България - попитахме Министерството на здравеопазването, дава ли България опция за имунизация против Covid-19 на непознати туристи?

Отговориха ни, че според наредбите на член 83, алинея 1 и 3 от Закона за здравето и § 21б от Преходните и заключителните разпореждания на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 година, и за превъзмогване на последствията през 2021 година ваксини против Covid -19 могат да бъдат прилагани само и единствено на чужденци с позволено дълготрайно или непрекъснато престояване в България, както и задгранични студенти и докторанти, учащи се у нас.

Така историята с имунизационните турове, въпреки и на ръба на законовите разпореждания, се оказва забавен метод да се подтиква туризмът в изискванията на рецесия.

Снимки: съветски туроператори
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР