Хърватия разглежда въвеждането на еврото като гаранция за сигурността си,

...
Хърватия разглежда въвеждането на еврото като гаранция за сигурността си,
Коментари Харесай

Хърватия разглежда въвеждането на еврото като гаранция за сигурността си

Хърватия преглежда въвеждането на еврото като гаранция за сигурността си, сочат разнообразни проучвания за настройките на хърватите. Късно нощес страната одобри закон, с който ще се реализира прекосяването от куна към евро. Очаква се това да стане на 1 януари следващата година.

От септември цените към този момент ще са оповестени в две валути - националната валута на Хърватия куна и в евро, като тази процедура ще се резервира и през първата година от участието на Загреб в еврозоната.

Макар и опозицията в Хърватия да е скептична към приемането на еврото, разнообразни изследвания измежду популацията демонстрират възходяща поддръжка към единната европейска валута.

След началото на войната в Украйна, голям брой хървати взеха решение да купят евро и даже се стигна до опашки пред обменните бюра, защото смятат тази валута за по-сигурна.

От политическа позиция за Загреб това е сигурният път към по-бързото доближаване със старите държави-членки на Европейския съюз и оттласкване от тежкото минало на страните от някогашна Югославия.

Икономическата логичност за приемането на еврото е обвързвана с понижаване на рисковете пред стопанската система, предстоящ спад на лихвите и основаване на по-добра капиталова среда.

Това, което може да попречи на страната, е инфлационният риск, само че към този момент показателят на потребителските цени остава в критериите от Маастрихт.

Към 21 април тази година данните на " Евростат " сочат, че годишната инфлация в Хърватия през март е 7,3%, което е под междинното за Еврозоната към оня миг - 7,4%.

В скорошна обява на " Блумбърг " е представен отговорът на Хърватската централна банка, че чака с огромна степен на възможност Загреб да извърши критерия за ценова непоклатимост. Хърватия подаде заявление за участие година след България, само че евентуално ще се причисли към Клуба на богатите година преди нашата страна.

Късно нощес на експертен съдружен съвет още веднъж бе доказано, че страната ни се стреми да одобри еврото през януари 2024 година.

    
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР