Хърватия и България трябва да изпълнят определени условия за членство

...
Хърватия и България трябва да изпълнят определени условия за членство
Коментари Харесай

До седмици БНБ започва да сече българските евромонети

Хърватия и България би трябвало да изпълнят избрани условия за участие в ЕРМ 2. Процесът е доста по-изискващ. Това изясни пред депутатите в комисията по Европейските въпроси в Народно събрание Борис Вуйчич, шеф на Хърватската национална банка, който показа опита на страната.

Той очерта законодателните промени, които е подхванала страната за приемането на еврото. Най-трудният от критериите за нас е обвързван с инфлацията, акцентира Вуйчич. С повишаването на инфлацията в Европейски Съюз, тя се повишила и в Еврозоната. Хърватия е имала 6 области, по които е работила за приемането на еврото. Един от големите планове е преобразуването на депозитите. Доста съществени старания изисквала промяната на парите в брой. В тясно съдействие се работило с полицията и армията за превоза на парите. Бизнесът е бил длъжен да разгласява цените си в Евро и в националната валута. Информационната акция беше основна преди приемането на еврото, обясни Вуйчич.

60% от средствата на хората са били заменени в банките преди датата за приемането на еврото. Беше доста значимо да подготвим банковата система, сподели шефът на Хърватската национална банка. Работело се самостоятелно с всички банки, с цел да бъдат всички средства конвертирани. И в Хърватия е имало " за " и " срещу "  еврото. Очаквали да има покачване на цените. 0,2-0,4 % е разликата в цените след приемането на еврото, за Хърватия е 0,2%. Няма огромен скок в цените, главен растеж е имало в цените на услугите.
 Василев: Въвеждането на еврото би икономисало доста средства на България
Василев: Въвеждането на еврото би икономисало доста средства на България

Министърът на финансите Асен Василев в изявление за немското издание " Die Welt "

След приемането на еврото поддръжката не е намаляла, а даже се е нараснала. В началото 52% от хората са били с отрицателно мнение, а в този момент 51% поддържат въвеждането на еврото. Разходите за компаниите са намалели. 160 милиона евро са спестени от преобразуването на еврото. Освен това Борис Вуйчич регистрира по-голяма резистентност на финансови рецесии. Повишила се е ликвидността на банките. Има и растеж на Брутният вътрешен продукт след въвеждането на еврото в Хърватия.

Изключително значимо е да се работи с групи за отбрана на потребителите, съгласно него. Трябва да е ясно, че въвеждането на еврото няма да докара до манипулиране с цените и е значимо да се оправим с конвертиране на парите в брой.

Финансовият министър Асен Василев е удовлетворен от презентацията, която оборвала дезинформацията. Вървим по критериите, 3 от 4-те са изпълнени, регистрира той. Тази година ще отговорим на критерия за инфлацията, по тази причина и е окуражен, че следващата година ще станем 21 член на Еврозоната.

Гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев регистрира, че показаните от Вуйчич данни са съотносими към България. За него разликата сред двете страни е единствено политическия фактор. Ние сме влезнали в непроизводителен политически цикъл след 2020 година по думите му. Нищо по-различно няма да стане в България съгласно Радев. А сигурността от участието в Еврозоната е безспорна. До седмици стартират да се секат тестовите български евромонети. Първо ще се сертифицира тяхното качество и по-късно стартира производството на еврото.
 Европейски Съюз поддържа България за еврозоната от 2025 година
Европейски Съюз поддържа България за еврозоната от 2025 година

България е изпълнила три от четирите критерия, като остава единствено този за инфлацията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР