Хърватия е готова да предостави на България цялата си професионална

...
Хърватия е готова да предостави на България цялата си професионална
Коментари Харесай

Хърватия със силен жест към България за Шенген

Хърватия е подготвена да даде на България цялата си професионална и техническа поддръжка за присъединение към Шенгенското пространство, заяви през днешния ден хърватското министерство на вътрешните работи, откакто хърватският вътрешен министър Давор Божинович се срещна с българския си колега Бойко Рашков, предадоха ХИНА и Българска телеграфна агенция.

Двамата министри обмениха отзиви за обстановката в Украйна и даването на краткотрайна протекция на украинските бежанци, както и за миграционната обстановка по маршрута на Източното Средиземноморие. Също по този начин разискаха новия пакт за миграцията и убежищата, както и тактиката за подсилване на Шенгенското пространство.

Министрите показаха, че миграционният напън върху външните граници на Европейски Съюз се е засилил напролет и че нито Хърватия, нито България са крайната дестинация на незаконните мигранти. Те означиха, че усилването на натиска е обвързвано с политически условия и условия в региона на сигурността, както и с това по какъв начин прилежащите страни ръководят миграцията.

Те обърнаха внимание на значимостта на всеобхватния и обединен европейски отговор на рецесията в Украйна. От началото на съветската военна инвазия в Украйна Хърватия е приела над 17 000 украински бежанци, а България - към 100 000, най-вече дами и деца. И двете страни са им дали краткотрайна протекция с цялата нужна помощ и грижи, в това число опазване на здравето, обществени грижи и включването на децата в просветителната система, а на възрастните на пазара на труда.

Двамата министри подписаха двустранно съглашение за съдействие в региона на естествените бедствия, което в допълнение ще ускори съдействието в гражданската отбрана и ръководството на естествени бедствия и бедствия, породени от индивида.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР