Хартиената бюлетина най-вероятно ще се върне обратно. Депутатите от правната

...
Хартиената бюлетина най-вероятно ще се върне обратно. Депутатите от правната
Коментари Харесай

БСП, ГЕРБ и ДПС отвориха вратата за връщане на хартиената бюлетина

Хартиената бюлетина най-вероятно ще се върне назад. Депутатите от правната комисия отвориха вратата за това, откакто с огромно болшинство гласоподаваха на първо четене плана за промени в Изборния кодекс на Българска социалистическа партия.

Те плануват да се откри остарялото състояние, при което жителите сами избират дали да гласоподават с машина или с хартиена бюлетина. За последно подобен избор имаше на парламентарните избори през април месец 2021 година

Връщането на хартиената бюлетина бе подкрепено от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ. Част от причините за това са, че машините тормозят възрастното население и че на тях се дължи ниската изборна интензивност от последните няколко вота.

Срещу това възроптаха от „ Демократична България “ и „ Български напредък “. Представителите на „ Продължаваме промяната “ напуснаха съвещанието още първоначално в символ на митинг против прекомерно цялостния дневен ред на комисията, който включва 8 точки.

„ Ако ние тук заведем българските гласоподаватели на още едни избори, даже да им дадем да гласоподават с черно и бяло бобче, те отново няма да желаят “ , съобщи Надежда Йорданова. Тя даде образец със своя свекър на 89 години, който нямал никакъв проблем да гласоподава с машината.

„ Вашият свекър може да няма, само че моята майка има, тъй като не желае да се тормози. Трябва, длъжни сме да дадем на хората право на избор “ , опонира й Анна Александрова от ГЕРБ.

Без отговор останаха причините на Божидар Божанов от Демократична България, че никоя статистика не потвърждава справедлива връзка сред ниската изборна интензивност и способността на гласоподавателите да се оправят с машините. Не бе разискван в елементи и аргументът за извънредно високия брой недействителни бюлетини и сбъркани протоколи от април 2021 г. 

Проектът влиза на първо четене в пленарна зала евентуално още тази седмица. Разпределението на силите сред политическите сили демонстрира, че той има доста висок късмет да бъде признат.

Хартиената бюлетина все още не е анулирана изцяло, само че се употребява единствено в най-малките обитаеми места с до 300 гласоподаватели, както и в профилирани институции, или при щета на устройствата за машинно гласоподаване. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР