* Хаос и препирни в края на луксозното пребиваване на

...
* Хаос и препирни в края на луксозното пребиваване на
Коментари Харесай

Когато каляската стане тиква или бежанският хорър

* Хаос и препирни в края на първокласното престояване на украинците у нас * След хотелите по морето, новата дестинация са зимните курорти Боровец и Пампорово
Малцина са хората на планетата, които са подготвени с ненаситност да се откажат от 5-звездния хотел в името на неугледната палатка или да заменят първокласното морско бунгало с старомоден фургон без вода. Сред тях са еколози, ексцентрични богаташи и монаси, тъй като за това е част от духовното прераждане.

Но за бежанците, изгубили фамилии и домове, напуснали  родината си поради войната, наподобява като ново житейско проваляне, като следващия гласовит пестник на ориста. 

Властта реши преди три месеца да демонстрира по неуместен метод на Европа прословутото българско гостолюбие за бягащите от Украйна фамилии, настанявайки ги в топхотели по Черноморието. А през днешния ден, когато министър председателят Петков разгласи " края на първокласното им прекарване ", а вицепремиерът Калина Константинов се изрече много по-недипломатично, бежанската картина е изпъстрена с най-различни сюжети и цветове.

Украинците се люшкат разочаровани в рейсове и влакове в оглеждане на държавни бази из страната, българите са раздвоени сред съпричастността и възмущението, туристическият бизнес стиска устни, до момента в който си чака парите,

ГЕРБ е яхнала вълната на оставките, а депутатите от ръководещата коалиция по този начин са се изнервили, че налитат на пердах в Народното събрание и демонстрират междинни пръсти.    

Въпреки че драмата с финала на невижданата държавна поддръжка бе предизвестена, развръзката през последните дни пристигна шоково за всички.

Започна с тъжната панорама на колона от празни рейсове, чакащи с дни бежанците, които отказваха да напущат хотелите. Те пък се оплакаха, че липсва каквато и да било информация за бъдещето им.

Продължи с безкрайните репортажи за изискванията в буферните центрове в Елхово и Сарафово, и със гнева на украинците за неналичието на климатици, хладилници и топла вода във фургоните. Неприемливите за тях условия накараха едни от тях да хукнат с децата и багажите към гарата в Бургас, други - да търсят рейсове, с които да бягат от България, дори към Украйна, а трети се подредиха на безкрайни опашки за попълване на описи за преместването им в почивните бази из страната.

Нито топлите закуски, поръчани от страната, нито водата и тоалетната хартия, обезпечена от доброволците съумяха да притъпят възприятието им на отчаяние от бунгалата и палатките, и прекараните нощи под намерено небе.

В сряда и четвъртък новата порция пътувания ги откара към държавните бази в планините- в детския лагер в Ястребино, край Велико Търново, в курортите Боровец и Пампорово. Веднага след идването си, някои от тях благодариха за настаняването, а други оповестиха, че упорстват да им се смени дестинацията.

Имаше и случаи, в които украинците бяха в последния миг премествани на друго място откакто се оказа, че много от базите не са били подготвени в избрания период или са отказали да настаняват бежанци в последния миг. 

В последния миг се разбра и за проблем с домашните любимци - доста хотели или бази за настаняване отхвърлят да одобряват животни, а бежанците от своя страна няма по какъв начин да се разделят с тях и също отхвърлят да бъдат преместени без тях.

Вълната от страстите бе съвсем като атмосферата и в средите на бизнеса, и на политиците.

Ябълката на раздора имаше и политически, и финансов привкус със стойност от 148 милиона евро. Толкова ни отпусна Европейската комисия за справяне с бежанската рецесия. Въпреки че в четвъртък вицепремиерът Константинова на няколко пъти се извини за внезапните си думи към украинците у нас, по този начин и не стана ясно тези пари тъкмо защо са употребявани.

Обвиненията, че с милионите са нахранени хотелиерите с цел да ги компенсират за интервала от пандемията, беше изрично оборена от сектора. Те самите настояха за планове в елементи. Сметките им сочат, че при тях са били настанени близо 70 000 бежанци. 40-те лв. на ден, които взимат от страната за три месеца, акумулират тъкмо 252 000 лв..

Затова и побързаха да попитат: Къде са изхарчени останалите 50 милиона.

Нещо повече - те се оплакаха, че парите още не са получени, което ги е принудило да вдигнат цените на туристическите услуги.От отговора на Константинова излиза наяве, че 12,5 милиона за заделени за погашение на претовареност за бежанците. В същото време тя уточни смущаващо ниска цифра на украинци, които към този момент работят у нас - 4000.  А едвам триста деца са настанени в детски градини и учебни заведения.         

Дали след преместването на бежанците в планинските курорти броя ще се завиши или ще се понижи, никой не се пробва да предвижда. Но занапред е ясно, че интеграцията на украинците към този момент съществено буксува. Няма по какъв начин да се чака, че в планинските бази бежанците ще учат български, ще водят децата на учебно заведение или ще търсят работа.

Потенциални участници на пазара остават единствено тези, които могат да си разрешат да доплащат 15-те лв., които страната дава на  хотелиерите от 1 юни до 31 август. Както и по-заможните, които към този момент са се настанили на квартири.Факт е, че в страниците на обществените мрежи, отдадени на живота на украинските бежанци, има много слаб интерес към обявите от работодатели - основно притежатели на хотели и заведения за хранене, а заплатата е към 2000 лв.. 

Любопитни са данните са броя на бежанците у нас. Според данните от 1 юни от формалния портал " България за Украйна " в страната са влезнали над 301 211 бежанци от началото на военните дейности. Над 80 655 са останали в страната. За съпоставяне, ден по-рано, на 31 май, данните посочваха, че в България са били 90 365 души.

Данните за настанени бежанци също са намалели фрапантно единствено за ден - от 56 130 те са намалели на 22,838.Според Агенцията за бежанците, над 40 хиляди души са попълнили анкетните карти през последния месец, а 25 хиляди от тях са декларирали предпочитание и са се съгласили да бъдат преместени на друго място.

След втория ден от преместването под 500 души са в буферните центрове. И единствено 3000 към този момент са настанени в бази. В цялата блъсканица през последната седмица блъсканица остават доста въпросителни, само че и едно възходящо терзание: Ами в случай че се окаже, че това преместване на бежанци незабавно създаване на лагери и поправяне на бази, в последна сметка е по-скъпо от хотелите, където са настанени в този момент, някой ще заплати сметката?
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР