Ханс-Вернер Зин, почетен професор по икономика и публични финанси в

...
Ханс-Вернер Зин, почетен професор по икономика и публични финанси в
Коментари Харесай

Енергийният провал на Германия помага на Русия

Ханс-Вернер Зин, почетен професор по стопанска система и обществени финанси в Мюнхенския университет и някогашен ръководител на Института за стопански проучвания Ifo, в разбор за Project Syndicate.
Германия дълго време смяташе своя енергиен преход за авангарден спрямо други западни индустриализирани страни. Политиците чакаха, че страната ще може да подсигури енергийните си потребности напълно от ВЕИ и взеха решение последователно да спрат по едно и също време и въглищата, и нуклеарната сила. Последните три от 17-те атомни електроцентрали в Германия би трябвало да бъдат затворени тази година. Идеята беше, че други страни също ще възприемат този ще енергиен дневен ред, откакто видят какъв брой добре работи. Но с войната в Украйна, светът стана очевидец по какъв начин методът на Германия сътвори политическо злополучие.

За да смекчи резултата от двойното унищожаване на въглищата и атомните централи и да запълни дефицита по време на дългия преход към възобновима сила, Германия реши да построи огромен брой спомагателни електроцентрали - на газ. Дори директно преди военната експанзия в Украйна политиците смятаха, че газът за тях постоянно ще идва от Русия, която и без друго обезпечава над половината от потребностите на Германия.

В последна сметка Русия се е потвърдила като благонадежден снабдител на първични материали за Германия и при доста предходни рецесии, даже по време на разпадането на Съветския съюз. И притокът на съветския газ трябваше да се разшири в допълнение откакто (междувременно спреният) " Северен поток 2 " стартира да действа.
Реклама
Войната на съветския президент Путин явно обърка тези сметки. И несъразмерната взаимозависимост от съветския газ в този момент се трансформира в риск за сигурността на Германия и целия западен свят. И дава на Путин силата да сложи на колене най-голямата европейска стопанска система, като по едно и също време с това връзва ръцете на Запада да наложи спомагателни наказания, свързани с енергетиката.

Политиката на Германия във връзка с енергийните източници, които биха й дали известна степен на автономност, сложи страната в голяма заплаха . Германските Зелени уверено настояват, че премахването на чвъглищата и нуклеарната сила няма да е проблем, в случай че бързо се развият вятърната и слънчевата, с цел да реализира зелена енергийна автономност.

Тази позиция е противоречива. Въпреки че вятърните турбини и фотоволтаичните панели в този момент заемат огромна част от пейзажа, през 2021 година общият им дял в крайното ползване на сила в Германия е едвам 6,7%. Германия нямаше даже да се приближи до енергийна автономност, даже в случай че ВЕИ секторът се беше развил двойно по-бързо.

Аргументът на Зелените подценява обстоятелството, че плануваното нарастване на доставките от него би трябвало да се добавя от стандартно произвеждане на електрическа енергия, поради, че вариантите за предпазване на сила са сложни и извънредно скъпи. Тази стандартна мощ се подава в мрежата, когато вятърът и слънцето не създават задоволително сила и може да подсигурява, че стопанската система няма да бъде разтърсена по време на дълготрайно вятърно мъртвило.
Реклама
С други думи, зелената сила не може действително да постави завършек на зависимостта на Германия от вноса на газ след премахването въглищната и нуклеарната от уравнението. Единственият климатично безпристрастен път към енергийна самодостатъчност е да влага още веднъж в АЕЦ.

Сега даже по-оптимистично настроените към капацитета на ВЕИ в Германия би трябвало да признаят, че най-малко в кратковременен проект прекратяването на вноса на съветски газ в опит да се притисне Путин би задушило немската стопанска система. За Германия е просто невероятно да внася задоволително бързо нужния газ от други източници. На европейския пазар няма ненужно предложение, а други страни, в това число Италия и Австрия, са в сходна, в случай че не и по-лоша позиция.

Германия няма терминали за полутечен природен газ, а където ги има в Европа нямат нужния потенциал да заместят съветските доставки. Освен това и потенциалът на вътрешноевропейските газопроводи е прекомерно дребен.

Ако Германия ненадейно спре вноса на съветски газ, основаните на газ системи за отопление на жилища, на които разчита половината немско население, почти 40 милиона души, и за обезпечаване на индустриалните процеси, ще спрат преди да бъде открит има сурогат. Малко евентуално е държавното управление да преживее произлизащия от това стопански безпорядък, публичен яд и отвращение, в случай че газът спре или разноските за отопление се покачат фрапантно. И евентуалният мащаб на вътрешните немски проблеми ще сложи под въпрос сплотеността на западния отговор на войната в Украйна.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Политика 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Банки и финанси 1 Градове 2 Войната в Украйна 3 Енергетика Реклама
Както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект Западът няма да може да направи живота по-труден за Русия, като затвори газопроводите, без да го направи също толкоз сложен за себе си.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР