Хакерски групи вече активно използват ChatGPT и сходни модели, за

...
Хакерски групи вече активно използват ChatGPT и сходни модели, за
Коментари Харесай

Хакери вече използват ChatGPT за кибератаки

Хакерски групи към този момент интензивно употребяват ChatGPT и сходни модели, с цел да развиват и усъвършенстват своите хакерски атаки. Това оповестяват Microsoft и OpenAI, като споделят, че са засекли няколко акции от хакерски групи от Русия, Северна Корея, Иран и Китай, оповестява TheVerge.

Според изследване на двете компании, хакерите към този момент са намерили способи да употребяват огромни езикови модели и чатботове като ChatGPT, с цел да усъвършенстват сегашни хакерски акции и да развиват нови. В това число влизат разработка на тактики за обществено инженерство и фишинг измами, както и възстановяване на скриптове и програмен код.

Microsoft споделя, че от технологиите се възползват както самостоятелни хакерски групи, по този начин и такива, които са подкрепяни от разнообразни страни. Всички те " разучават разнообразни AI технологии в опит да схванат повече за капацитета им за техните интервенции и системите за сигурност, които би трябвало да заобиколят ", споделя компанията.

Вече са засечени опити да се употребяват огромни езикови модели, които да разучават информационни протоколи на спътници, технологии за радарни изображения и други характерни механически параметри. Също по този начин има и хакери, които употребяват моделите, с цел да усъвършенстват скриптовете си, да манипулират данни, да обработват и автоматизират разнообразни механически задания.

Някои хакери пък употребяват моделите, с цел да разучават обществено оповестени софтуерни уязвимости и да откриват способи да ги употребяват за разнообразни акции. Ботовете оказват помощ и за превода на сюжети, възстановяване на тактиките и други Макар и да са разнородни по активност, множеството от тези тактики към момента са на равнище опити за хакерите и потреблението им в действителни условия е лимитирано към този момент.

Въпрос на време е обаче това да се промени и AI да стане неразделна част от арсенала на хакерите. Отговорът от страна на фирмите е същият - още AI. Microsoft споделя, че към този момент също употребява изкуствен интелект, с цел да следи над 300 хакерски групи, да засича дейностите им, да усъвършенства отбраните. Софтуерният колос създава и Security Copilot - нов помощник с AI, който ще е особено за специалисти по киберсигурност и да им оказва помощ в ежедневните задания.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР