Хаитянски банди започнаха мащабно нападение срещу множество правителствени сгради в

...
Хаитянски банди атакуват президентския дворец в Порт-о-Пренс

Снимка: Туитър

Коментари Харесай

Хаитянски банди атакуват президентския дворец в Порт-о-Пренс

Хаитянски банди започнаха огромно нахлуване против голям брой държавни здания в или покрай центъра на Порт-о-Пренс рано, съгласно източник от правоохранителните органи.

Атаката е била координирана и бърза, като разнообразни групи са се насочили по едно и също време към голям брой държавни здания, в това число Президентския замък, Министерството на вътрешните работи и полицейски щаб за западния регион на Хаити, който включва Порт-о-Пренс.

„ Атаката беше координирана и бърза:

разнообразни групи по едно и също време нападнаха няколко държавни здания, в това число президентския замък “, изясни събеседник на ABC, поискал анонимност.

Предварителните цифри демонстрират, че към дузина бойци от бандата са били убити, само че цифрата не е изцяло доказана. Все още няма известия за жертви на полицията.

Президентският замък не е бил населяван от президент на Хаити, откогато президентът Жовенел Моис беше погубен през юли 2021 година Силно земетресение през 2010 година унищожи огромни елементи от комплекса, правейки огромна част от него изцяло неизползваема. Въпреки това, той остава покъртителен знак на федералното ръководство на Хаити и се охранява непрекъснато.

Ако дворецът попадне под контрола на банди, това би било голям алегоричен удар

върху напъните на Хаити да се бори с проведената престъпност и продължаващия протест в страната.

Хаити е в открит протест от средата на предходната седмица, като най-мощните банди в Хаити се сплотиха и започнаха серия от офанзиви против държавни институции. Действащият министър-председател на Хаити Ариел Хенри беше отвън страната, когато започнаха офанзивите и не съумя да се върне.

Правителството разгласи изключително състояние.

 

 

Източник: ABC  / Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР