Гущерите от вида Anolis aquaticus, които се срещат в Коста

...
Гущерите от вида Anolis aquaticus, които се срещат в Коста
Коментари Харесай

Гущери гмурци използват мехури въздух, за да останат под водата

Гущерите от типа Anolis aquaticus, които се срещат в Коста Рика и Панама, употребяват неповторим способ за подводно дишане, който им разрешава да останат 15 минути под водата, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

И по-рано бе следено по какъв начин гущери от типа се гмуркат във водата. Едва в този момент обаче учени съумяха да хвърлят светлина върху подводното им дишане.

"Гмуркането във водата и оставането дълго там са свързани с употребяваната от тези гущери тактика за отбягване на хищници - съобщи биоложката Линдзи Свиерк от университета Бингамтън в Съединени американски щати. - A. aquaticus не се движат бързо и за тях гмуркането във водата е ефикасна алтернатива. "

Тя увери, че редица нейни опити да улови екземпляри от типа са се провалили заради впечатляващите им умения да се гмуркат във водата. Сега тя към този момент знае по какъв начин съумяват да останат дълго под повърхността ѝ. Наблюденията посочили, че въпросните гущери могат да употребяват захванати за носовете им мехури рециклиран въздух, с цел да дишат под водата. Учени по-рано идентифицираха водни инсекти в стомасите на екземпляри от типа. Това демонстрира, че тези гущери могат да се гмуркат заради разнообразни от бягството аргументи. Този път учените решили да следят от близко държанието им под водата.

"Откриването на доказателства, че гущерите A. aquaticus "дишат " под водата, стана инцидентно и не бе част от първичните ми проекти - разясни биоложката. - Бях впечатлена от продължителността на гмуркането. Това ме накара да извърша наблюдения от близко благодарение на подводна камера. Забелязах, че тези гущери дишат покриващи главите им мехури въздух. "

Тя счита, че мехурите въздух се прибавят към многото "джобове " свеж въздух. Тъй като вдишва и издишва, екземплярът от типа може да размени част от остарелия въздух с нов в мехура. Свиерк подозира, че морфологични особености в горната част на главата разрешават лесното прилепване на огромен мехур въздух.

Резултатите от проучването са публиквани в Herpetological Review.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР